VREMENA SE MIJENJAJU

OD NEPRIJATELJA DO POSLOVNIH PARTNERA Putin Erdoganu prodaje moćni raketni sustav kojem je glavna zadaća bila da ruši - turske avione!

 Umit Bektas / Host Photo Agency/RIA Novosti / Mikhail Klimentejev / Reuters

Turska je blizu finaliziranja dogovora s Rusijom o kupnji moćnog S-400 sustava protuzračne obrane, piše National Interest.

O kupnji S-400 bi ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan trebali razgovarati tijekom sastanka u Sočiju 3. svibnja, rekao je turski ministar obrane Fikri Isik.

- Nakon što Erdogan razgovora s Putinom trebalo bi doći do sljedećih koraka o kupnji ruskog raketnog sustava. Dogovor je u finalnom stadiju, ali to još uvijek ne znači da ćemo ugovor potpisati sutra. No, očito je da Turskoj treba sustav protuzračne obrane - rekao je jučer Isik za tursku agenciju Anadolu.

Turska se za ruski sustav odlučila jer im NATO navodno nije ponudio "financijski efikasnu" alternativnu ponudu, objavila je pak ruska agencija TASS.

Sustav S-400 Trijumf smatra se jednim od najnaprednijih sustava protuzračne obrane u svijetu, koji ima mogućnost rušenja neprijateljskih zrakoplova i balističkih projektila. U sastavu ruskih vojnih snaga nalazi se od 2007. godine, a mogućnost djelovanja sustava varira od dalekometnog pa do gađanja meta na kratkom dometu, ovisno o projektilima koje koristi (40N6 ima domet od 400 kilometara, 48N6 do 250 km, 9M96E2 do 120 km, a 9M96E do 40 km). Prema ruskim podacima S-400 može istovremeno uhvatiti i 300 meta i poslati do 72 projektila.

Sergei Karpukhin / REUTERS
S-400 Triumph na paradi u Moskvi

Cijena sustava je u skladu s njegovi mogućnostima, dakle paprena. Za jednu operabilnu jedinicu sa 112 projektila i pratećim vozilima treba izdvojiti 400 milijuna dolara. Sigurni kupac sustava zasad je samo Kina, iako je i Indija zainteresirana za S-400.

Inače, ova vijest dolazi u trenutku kad su odnosi NATO pakta, čiji je Turska član, i Rusije na prilično niskim razinama. Istovremeno u samoj Turskoj je predsjednik Erdogan tijesnom pobjedom na referendumu ojačao vlastiti položaj i potencijalno produljio svoju vladavinu barem do 2029. godine, ako ne dođe do nepredviđenih događaja (poraz na izborima, puč...).

Zanimljivo je podsjetiti da su Rusi u svojoj sirijskoj bazi Latakia rasporedili jedan S-400 sustav, što je bilo motivirano rušenjem njihovog bombardera Suhoj Su-24M kojeg je oborio F-16 turskih zračnih snaga. Tursko-ruski odnosi tada su pali na najniže razine, ali u međuvremenu se Erdogan ispričao Putinu zbog rušenja zrakoplova, a ovaj mu je navodno uzvratio pravovremenim upozorenjem da se protiv njega sprema vojni puč, koji je naknadno propao.

Rusija našla kupca za Su-35?

Osim što će Erdoganu prodati sustav protuzračne obrane S-400, Rusija pregovora s Ujedinjenim Arapskim Emiratima o prodaji trenutno najnaprednijeg operativnog zrakoplova u sastavu ruskih zračnih snaga, višenamjenskog borbenog zrakoplova 4++ generacije, Su-35.

Vijest je prošli tjedan prvi objavio ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov koji je rekao da su Emirati zainteresirani za "nekoliko desetaka zrakoplova".

Su-35 je zapravo najnaprednija verzija popularnog Su-27 Flankera, a riječ je o jednosjedu s dva motora koji se ističe možda i najboljim manevarskim sposobnostima bilo kojeg borbenog zrakoplova na svijetu.

Ruske zračne snage trenutno u sastavu imaju 58 Su-35S zrakoplova, a stiže im još dodatnih 50. Jedini inozemni kupac zrakoplova zasad je Kina koja je naručila 24 Su-35S, od kojih su prvi stigli u prosincu prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:00