RADIO ZA KINEZE

Odavao je tajne space shuttlea

Dongfan Chung je u radio u Boeingu na raznim projektima svemirskog programa

SANTA ANA - U prvom suđenju prema američkom zakonu o ekonomskoj špijunaži kineski inženjer optužen je da je 30 godina krao poslovne tajne ključne za američki svemirski program te ih prosljeđivao Kini.

250.000 stranica

Tužiteljstvo tvrdi da je Dongfan Greg Chung, analitičar za naprezanje materijala, zadobio povjerenje Boeinga i svog ranijeg poslodavca Rockwell Internationala kako bi ukrao više od 250.000 stranica osjetljivih dokumenata. Vlasti tvrde da su među dokumentima bile i poslovne tajne o antenama za američki svemirski shuttle i pogonskim raketama Delta IV.

Chungov odvjetnik Tom Bienert sucu je pokazao fotografije Chungove kuće, prepune papira i knjiga koji su poslagani po podovima, a puna ih je čak i kada. Bienert stoga tvrdi da njegov klijent nije špijun nego tipični “hrčak”.

No, tužiteljstvo tvrdi da je Chung više puta putovao u Kinu i ondje držao predavanja o američkoj svemirskoj tehnologiji i drugim programima te da se sastajao i s kineskim dužnosnicima. Za Kinu je navodno počeo špijunirati krajem 70-ih, samo nekoliko godina nakon što je postao američki državljanin.

Dobio je i otkaz

Chung je 2002. otpušten iz Boeinga, ali se za godinu dana, nakon pada Shuttlea Columbia, ponovno vratio kao konzultant i nastavio raditi na svemirskom programu sve do 2006., kada je FBI protiv njega pokrenuo istragu.

Kineski špijuni



Krađa softvera - Xiaodong Sheldon Meng pokušao je kineskoj vojsci prodati simulacijski softver za uvjećbavanje preciznosti vojnih pilota.

Krstareći projektili - Noshir Gowadia je dao Kinezima informacije o tome kako ispušne plinove krstarećih projektila učiniti težim za detekciju.

Akcelerometri - Qing Li je pokušao izvesti akcelerometre koji se mogu koristiti u pametnim bombama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:35