BUĐENJE SKYNETA

Odbjegli satelit postao prijetnja za 300 milijuna Amerikanaca

LONDON - Telekomunikacijski satelit koji pluta izvan kontrole tisuće kilometara iznad Zemlje postao je prijetnja drugim satelitima, ali i televizijskom signalu diljem SAD-a jer ga ometa, priopćili su u utorak vlasnici 'odbjeglog' satelita.

Intelsat , telekomunikacijska kompanija, priopćila je kako je 5. travnja izgubila kontrolu nad svojim satelitom Galaxy 15 nakon što su mu upravljački sustavi uništeni solarnom olujom. Kontrola sa Zemlje ne može usmjeriti satelit natrag na zadanu putanju što znači da je Galaxy 15 već zalutao u područje kojim prolaze putanje drugih televizijskih satelita, najčešće korištenih od strane američkih kabelskih kompanija.

Kako Galaxy 15 nastavlja primati i slati signale oni će vjerojatno interferirati sa signalima drugog satelita, AMC 11, ukoliko se nađu na istoj putanji. Njihov se 'susret' očekuje 23. svibnja.

AMC 11 prima digitalni program kabelskih televizija te ga šalje prema svim američkim kabelskim mrežama iz svoje orbite 36 tisuća kilometara nad ekvatorom . Odašilje na istoj ferkvenciji kao i Galaxy 15.

- Vrlo je vjerojatno da će doći do neke vrste interferencije. Naš je trenutni zadatak maksimalno smanjiti buduće smetnje - objasnio je Yves Feltes, glasnogovornik kompanije SES World Skies koja se brine za funkcioniranje AMC 11.

Nije mogao sa sigurnošću reći koje će programe i operatere smetnje pogoditi niti koliko dugo će trajati.

- Galaxy 15 trenutno se nalazi iznad Pacifika nešto istočnije od otočja Havaji - napomenuo je Emmet Fletcher, direktor ureda za nadzor i praćenje u hitnim situacijama pri ESA-i (Europskoj svemirskoj agenciji).

Dodao je i kako je Galaxy 15 vrlo zanimljiv jer je nastavio slati signale. Većina se satelita nakon što im zakažu navigacijski sustavi automatski gase. Proizvođač te vrste satelita, Orbital Sciences Corp., nije bio raspoložen za davanje komentara.

'Odbjegli' sateliti vrlo su opasni jer mogu uništiti ili oštetiti druge satelite u geo pojasu ukoliko im se nađu na putu. Geo pojas je vrlo uzak dio svemira u kojem se sateliti mogu kretati u stacionarnoj orbiti tako da se sa Zemlje čini kao da stoje.

- Jedna od opcija sprječavanja interferencije jest da AMC 11 podignemo oko 100 kilometara višu, no još uvijek dozvoljenu orbitu kako ne bi došao u kontakt s Galaxy 15 - ističe Feltes te dodaje i kako su drugi planovi u pripremi, no nije želio otkrivati detalje.

Obje kompanije, SES i Intelsat, navode kako nema šanse da se u orbiti dođe do sudara. Također, međusobno surađuju kako bi minimalizirali sve potencijalne opasnosti.

Izrada Galaxy 15 te njegovo smještanje u orbitu i osiguranja danas bi stajalo oko 250 milijuna dolara. Cijena mu je bila mnogo manja kada je 2005. počeo s radom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:00