JE LI BILO ZLOUPORABE OVLASTI?

ODBOR ZA PRAVOSUĐE: 'Barr nije poštivao Kongres oko Muellerova izvješća o istrazi o umiješanosti Rusije u izbore 2016. jer nije bilo cjelovito'

 REUTERS

Odbor za pravosuđe američkog Kongresa odlučio je da ministar pravosuđa William Barr nije poštivao Kongres jer nije objavio cjelovito izvješće o istrazi o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine, prenosi BBC u četvrtak.

Na taj se rijedak potez odbor u kojem većinu imaju demokrati odlučio u vrijeme rastućih napetosti oko zaključaka posebnog istražitelja Roberta Muellera o upletenosti Rusije u izbore na kojima je pobijedio Donald Trump.

Demokratski zastupnici predložili su tu mjeru nakon što Barr nije postupio prema njihovu nalogu da objavi Muellerovo izvješće bez zatamnjenih dijelova.

Izvješće na 448 stranica predstavljeno je prošloga mjeseca s nekim izuzetim podacima, uključujući tajne i informacije povezane s tekućim istragama.

Nakon što mu je odbor izdao nalog, Barr je službeno zatražio od predsjednika Trumpa da iskoristi diskrecijsko pravo i zaustavi objavu neredigiranog izvještaja. Ranije u srijedu, Trump je upravo to i učinio.

Odbor za pravosuđe je s 24 glasa za i 16 odlučio uputiti Barrov slučaj na glasanje u Zastupnički dom. Zasad se ne zna kada će do glasanja doći.

Bijela kuća i Kongres međusobno se optužuju za zloporabu ovlasti. Mueller nije zaključio da je bilo dosluha između Trumpove kampanje i Moskve kako bi se utjecalo na ishod predsjedničkih izbora. No, detaljno je naveo deset slučajeva u kojima je Trump pokušao omesti istragu.

U međuvremenu je obavještajni odbor Senata pozvao na svjedočenje Donalda Trumpa mlađeg, jednog od sinova američkog predsjednika, kako bi odgovarao na pitanja o svojim kontaktima s Rusijom.

Odbor želi ispitati Trumpa mlađeg o svjedočenju pred pravosudnim odborom Senata u rujnu 2017. koje je bilo u suprotnosti s kasnijim javnim svjedočenjem Michaela Cohena, bivšeg osobnog odvjetnika američkog predsjednika, rekao je jedan od izvora.

Trumpov sin je tijekom svjedočenja pred tim odborom upitan o opsegu svoje uključenosti u plan izgradnje Trump Towera u Moskvi.

"Kao što sam rekao, znao sam za to, no većinu saznanja o tome dobio sam tijekom saslušanja o toj temi tijekom proteklih nekoliko tjedana", rekao je tada odboru, stoji u službenom transkriptu.

Cohen, koji je ranije ovaj tjedan počeo služiti svoju zatvorsku kaznu, u svjedočenju pred odborom za nadzor Predstavničkog doma kazao je da je članove Trumpove obitelji upoznao s informacijama o moskovskom projektu Trump Towera "otprilike deset puta", a da su među njima bili i Trump mlađi i njegova sestra Ivanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:12