NEPREDVIĐENE OKOLNOSTI

ODGOĐEN POVRATAK RADIKALNIH ISLAMISTA U BiH Među njima je i jedan od najtraženijih džihadista Islamske Države, poznat po jezivoj prijetnji svijetu

Arhivska fotografija: Borci ISIS-a u Mosulu
 / Ilustracija / REUTERS

Do daljnjeg je 'zbog nepreviđenih okolnosti' odgođen povratak bosanskohercegovačkih državljana koji su u subotu trebali sletjeti u sarajevsku zračnu luku nakon što su se mjesecima nalazili u zarobljeničkim logorima na sjeveru Iraka i Sirije po slomu terorističke organizacije Islamske države u čijim su se redovima borili.

- Zbog iznenadnih i nepredviđenih okolnosti u Siriji, povratak skupine državljana BiH koji je planiran za sutra, odgođen je do daljnjeg - priopćeno je iz ministarstva sigurnosti BiH.

Pojašnjava se kako je ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine izvršilo sve pripreme za povratak prve skupine BiH državljana iz Sirije među kojima su žene i djeca po zaključcima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH.

Trebali smjesta biti uhićeni

Iz istoga izvora navode navode da su u stalnom kontaktu i nastavljaju suradnju s međunarodnim partnerima, kako bi se povratak bh. državljana iz Sirije obavio 'kada se za to steknu povoljni uvjeti'.

Prema ranijim navodima vlasti u subotu se trebala vratiti skupina od 24 žena i djece, ali i devet bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države.

Oni su po slijetanju u sarajevsku zračnu luku trebali biti uhićeni i predani u nadležnost Tužiteljstva BiH. Po medijskim navodima to su trebali biti Armin Čurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidija, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko.

Jedan od njih Keserović je među najtraženijim džihadistima iz BiH koji je 2016. u video-poruci uputio jezive prijetnje svijetu, kazavši: “Ustanite, muslimani, i ubijajte kršćane!”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:02