NAJAVLJENE SANKCIJE

ODGOVOR KINE NA AMERIČKI ZAKON O UJGURIMA 'Mislite da ćemo ostati ravnodušni? SAD će morati platiti cijenu'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.12.2019. u 11:15

Passengers walk outside the South Railway Station in Urumqi, Xinjiang Uighur Autonomous Region, May 2, 2014. Hundreds of migrant workers from distant corners of China pour daily into the Urumqi South railway station, their first waypoint on a journey carrying them to lucrative work in other parts of the far western Xinjiang region. Like the columns of police toting rifles and metal riot spears that weave between migrants resting on their luggage, the workers are a fixture at the station, which last week was targeted by a bomb and knife attack the government has blamed on religious extremists. Employment discrimination, experts say, along with a demographic shift that many Uighurs feel is diluting their culture, is fuelling resentment that spills over into violent attacks directed at Han Chinese, China's majority ethnic group. Picture taken May 2, 2014. To match Insight CHINA-XINJIANG/ REUTERS/Petar Kujundzic (CHINA - Tags: POLITICS BUSINESS EMPLOYMENT CIVIL UNREST) - GM1EA570E6R01
REUTERS

Kina je u srijedu upozorila Sjedinjene Države da će morati "platiti cijenu" zbog prijedloga zakona izglasanog u Zastupničkom domu kojim se poziva na sankcije Pekingu zbog zatvaranja muslimanske manjine Ujgura u logore.

"Mislite li da ćemo ostati ravnodušni budu li američke akcije štetile interesima Kine?", zapitala je Hua Chunying, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova.

"Mislim da se svaka greška počinjena riječima ili djelom, mora platiti. Počinitelji će za to morati platiti cijenu", poručila je na redovitoj konferenciji za novinare.

Zastupnički dom američkog Kongresa velikom je većinom u utorak prihvatio prijedlog zakona koji poziva na sankcioniranje visokih kineskih dužnosnika u pokrajini Xinjiang (sjeverozapad Kine).

Organizacije za zaštitu ljudskih prava u Washingtonu optužuju Peking da je u toj pokrajini, koja je dugo vremena bila poprište krvavih atentata, zatočila do milijun muslimana, pripadnika naroda Ujgura, u logorima za politički preodgoj.

Peking te optužbe odbacuje i tvrdi da je riječ "o centrima za profesionalnu izobrazbu", koji su uspostavljeni s ciljem da se lokalno stanovništvo zaposli i ne padne u iskušenje da odabere islamizam i terorizam.

Na pitanje hoće li se takva inicijativa Zastupničkog doma odraziti na aktualne trgovinske pregovore koje vode Peking i Washington, glasnogovornica nije izravno odgovorila.

Kinu su godinama potresali krvavi atentati, a vlasti tvrde da su za njih odgovorni ujgurski militanti, "separatisti" i "džihadisti", zbog čega su uvele drakonske mjere sigurnosti u pokrajini Xinjiang.

Izdvajamo