NAJAVLJENE SANKCIJE

ODGOVOR KINE NA AMERIČKI ZAKON O UJGURIMA 'Mislite da ćemo ostati ravnodušni? SAD će morati platiti cijenu'

 REUTERS

Kina je u srijedu upozorila Sjedinjene Države da će morati "platiti cijenu" zbog prijedloga zakona izglasanog u Zastupničkom domu kojim se poziva na sankcije Pekingu zbog zatvaranja muslimanske manjine Ujgura u logore.

"Mislite li da ćemo ostati ravnodušni budu li američke akcije štetile interesima Kine?", zapitala je Hua Chunying, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova.

"Mislim da se svaka greška počinjena riječima ili djelom, mora platiti. Počinitelji će za to morati platiti cijenu", poručila je na redovitoj konferenciji za novinare.

Zastupnički dom američkog Kongresa velikom je većinom u utorak prihvatio prijedlog zakona koji poziva na sankcioniranje visokih kineskih dužnosnika u pokrajini Xinjiang (sjeverozapad Kine).

Organizacije za zaštitu ljudskih prava u Washingtonu optužuju Peking da je u toj pokrajini, koja je dugo vremena bila poprište krvavih atentata, zatočila do milijun muslimana, pripadnika naroda Ujgura, u logorima za politički preodgoj.

Peking te optužbe odbacuje i tvrdi da je riječ "o centrima za profesionalnu izobrazbu", koji su uspostavljeni s ciljem da se lokalno stanovništvo zaposli i ne padne u iskušenje da odabere islamizam i terorizam.

Na pitanje hoće li se takva inicijativa Zastupničkog doma odraziti na aktualne trgovinske pregovore koje vode Peking i Washington, glasnogovornica nije izravno odgovorila.

Kinu su godinama potresali krvavi atentati, a vlasti tvrde da su za njih odgovorni ujgurski militanti, "separatisti" i "džihadisti", zbog čega su uvele drakonske mjere sigurnosti u pokrajini Xinjiang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:00