IZMJENE U SISTEMU

ODGOVOR NA NAPAD U LONDONU Boris Johnson najavio strože zakone za terorističke osuđenike

 
Boris Johnson
 Lisi Niesner / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson najavio je u ponedjeljak strože zakone za terorističke osuđenike nakon napada u Londonu koji je počinio osuđenik za islamistički terorizam prerano otpušten iz zatvora, a koji je čak i svoju djevojku nagovarao da odrubi glavu vlastitim roditeljima.

Sudesha Ammana, koji je zatvoren 2018. godine za „zločin povezan s islamističkim terorističkim aktivnostima“, te pušten polovinom služenja svoje trogodišnje zatvorske kazne, policija je ustrijelila pošto je izbo ljude na užurbanoj londonskoj ulici.

"Objavit ćemo daljnje planove za nužne izmjene u sistemu po pitanju optuženika za terorističke prekršaje“, rekao je Johnson. „Moje misli su s ozlijeđenim žrtvama i njihovim voljenima.“

Britanski političari nekoliko su puta pozivali da se zakoni za osumnjičenike povezane s terorizmom pooštre. Ovaj poziv se ubrzao pošto je u studenome bivši zatvorenik ubio dvoje ljudi i ranio još troje prije nego što ga je policija ustrijelila u blizini londonskog mosta.

Johnson je rekao da vlada nakon tog napada „ubrzano radi na mjerama koje će ojačati svaki element naših odgovora na terorizam – uključujući duže zatvorske kazne i više novca za policiju.“

Napadač Sudesha Amman bio je zatvoren zbog promoviranja nasilnih islamističkih materijala pa je čak i svoju djevojku ohrabrivao da odrubi glavu svojim roditeljima. Bio je pod nadzorom u vrijeme napada.

U studenom 2018. godine proglašen je krivim zbog posjedovanja terorističkih dokumenata i raspačavanja terorističkih publikacija, a u prosincu te godine bio je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju više od tri godine.

U trenutku kad se počeo baviti aktivnostima vezanima uz terorizam, imao je 17 godina i živio je s majkom i mlađom braćom i sestrama, rekle su vlasti. Policija je postala svjesna njegovih aktivnosti u travnju 2018. godine te su ga mjesec dana poslije naoružani policajci uhitili u sjevernom Londonu.

Kad je policija pregledala njegovo računalo i mobitel, pronašli su da je skidao materijale o izradi eksplozivnih naprava i izvođenju terorističkih napada, rekli su tužitelji.

U prosincu 2017. godine Amman je objavio fotografiju vođe Islamske države, Abu Bakr al-Bagdadija, koji je ubijen u listopadu tijekom napada američkih snaga u Siriji, a bratu je u poruci poslao poruku „da je Islamska država tu da ostane.“

Također je Jazidkinje, pripadnice kurdske etnoreglijske skupine koju je Islamska država brutalno progonila, opisao kao robinje i tvrdio da je Kuran omogućio da ih se siluje.

Policija je rekla da je podijelio internetsko izdanje Al-Kaidina časopisa sa svojom obitelji, a u raspravi o školi s bratom napisao je da bi se „najradije raznio“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:36