SMS SCHARNHORST

'ODJEDNOM JE SAMO IZRONIO IZ SIVILA' Nakon 105 godina na morskom dnu otkriven mitski brod čuvenog viceadmirala

 Profimedia

Olupina njemačke oklopne krstarice SMS Scharnhorst pronađena je na morskom dnu pokraj Falklandskog otočja gdje ju je prije 105 godina potopila britanska mornarica, javlja BBC.

Scharnhorst je bio zapovjedni brod s kojega je viceadmiral Maximilian Graf von Spee upravljao istočnoazijskom flotom u Prvom svjetskom ratu. Potopljen je 8. prosinca 1914. u bitci kod Falklandskog otočja.

Iz sivila

Vođa potrage za olupinom, Mensun Bound, rekao je da je trenutak kada su pronašli brod bio veličanstven. “Često jurimo za sjenkama na morskom dnu, no kada se Scharnhorst prvi put pojavio u izlistu podataka, nije bilo nikakve sumnje da se radi o pripadniku njemačke flote”, ispričao je Bound.

“Odjednom je samo izronio iz sivila, s velikim topovima koji su stršali u svim smjerovima. Kao stanovniku Falklandskog otočja i podvodnom arheologu, otkriće od ovolikog značaja je nezaboravan, dirljiv trenutak mog života”, dodao je Bound.

SMS Scharnhorst ime je dobio po pruskom vojnom reformistu, generalu Gerhardu von Scharnhorstu, a u aktivnoj je službi bio od 24. listopada 1907. godine. Od 1909. dodijeljen je istočnoazijskoj floti čije je sjedište bilo u luci Tsingtao u Kini.

Diplomacija

Prije izbijanja rata Scharnhorst se uglavnom koristio za diplomatske misije i služio je za prijevoz zapovjednika flote na sastanke s čelnicima azijskih država. Nakon izbijanja rata prešao je Tihi ocean u pratnji još jedne oklopne krstarice i tri lake krstarice te zauzeo poziciju na južnoj obali Južne Amerike.

Početkom studenoga 1914. Scharnhorst i ostatak flote presreli su britansku flotu u bitci kod Coronela gdje su potopili dvije oklopne krstarice. Britanija je potom poslala flotu s dvije bojne krstarice, tri oklopne krstarice i dvije lake krstarice, s misijom da pronađe i uništi Scharnhorsta.

Britanska flota uhvatila je njemačku u pokušaju napada na britansku bazu Stanley na Falklandskom otočju, 8. prosinca 1914. godine. Britanske bojne krstarice, brže i s većim topovima od njemačkih, dale su se u potjeru i potopile cijelu njemačku flotu. S brodovima je potonulo i više od 1800 mornara, među kojima i sam admiral von Spee te njegovi sinovi Heinrich i Otto. Pomoćni brodovi bili su zarobljeni i potom potopljeni.

Praznik

Bitka se na Falklandskom otočju i danas slavi kao nacionalni praznik, a Bound se u potragu za potopljenim brodovima upustio prije pet godina, na 100. godišnjicu bitke.

Član obitelji von Spee za BBC je izjavio kako je pronalazak olupine za njih “gorko-sladak”. “Kao obitelj, tog dana smo izgubili oca i njegova dva sina. Pamtimo ih i danas i moramo paziti da njihova žrtva ne bude uzaludna.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:45