SARAH SANDERS

Odlazak žene koja je izjavila da je Bog izabrao Trumpa

Donald Trump i Sarah Sanders međusobno su se častili komplimentima kada je objavljeno da ona odlazi. Rastali su se u prijateljstvu - ona tvrdi da ga čeka nevjerojatnih šest godina, on bi htio da se ona kandidira za guvernerku Arkansasa
 Kevin Lamarque / REUTERS

Volim predsjednika, ustvrdila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders kad je obznanila da, nakon dvije godine, krajem lipnja odlazi s te funkcije. Washington će sada zamijeniti rodnim Arkansasom, no što će točno raditi, nije znano. Jedno je sigurno - i dalje će biti “Trumpova cura”.

“Nastavit ću biti jedna od najglasnijih i najodanijih pobornica predsjednika i njegove agende. Znam da će on imati još šest nevjerojatnih godina”, najavila je.

Takva - odana pod svaku cijenu - bila je otkad je prvi put stala za govornicu u Bijeloj kući, a nakon što je njezin šef, Sean Spicer, otišao s te pozicije. Iza nje će ostati kontroverzna ostavština - činjenica da rekordna 94 dana nije održala brifing za novinare (jer je Trump odlučio komunicirati s novinarima sam) te da je otvoreno i nebrojena puta lagala za njega. Suprotno prirodi njezine funkcije, njezina publika, tvrde kritičari, nije bila američka javnost i ostatak svijeta, nego samo jedna jedina osoba - sam predsjednik Trump.

Izljevi odanosti

S obzirom na to, kad je obznanjeno da odlazi, mnogi su uzdahuli u znak olakšanja (iako se još ne zna tko će je naslijediti i hoće li uopće netko biti imenovan na tu funkciju).

“Imala je posao najvažnije glasnogovornice na svijetu i koristila ga je kako bi stalno lagala američkom narodu. Nadam se da će je sram i stigma pratiti ostatak života”, napisao je, primjerice, na Twitteru Matthew Miller, bivši glasnogovornik ministarstva pravosuđa.

Lagala o FBI-u

Ništa blaži nije bio ni Kurt Bardella, bivši pomoćnik u Kongresu koji je djelovao i na republikanskoj i na demokratskoj strani. “Nitko joj nikada ne bi trebao ponuditi posao. Ne bi trebala dobiti ugovor za knjigu. Ne bi trebala dobiti ugovor za komentatora. Nikad joj ne bi trebalo dopustiti da dobije ikakvu platformu kako bi lagala američkom narodu”, ustvrdio je on.

Sarah Sanders, inače majka troje djece i kći bivšega guvernera Arkansasa Mikea Huckabeea, preuzela je posao od Spicera u srpnju 2017. godine. Bila je treća žena u povijesti koja ga je obnašala i to je, prema Trumpovim standardima, radila čak dugo. Ona je jedna od rijetkih ljudi iz njegove kampanje s kojima Trump još surađuje.

S većinom se razišao, u mnogo slučajeva ružno. Njezini izljevi odanosti Trumpu nisu bili rijetkost.

“Bog je želio da Donald Trump postane predsjednik”, rekla je primjerice u siječnju ove godine. Isto tako, nije prezala pojačavati Trumpove napade na medije ili pak lagati. Istražiteljima koji su sudjelovali u istrazi Roberta Muellera, koji je istraživao potencijalni dosluh Trumpove kampanje s Rusijom, a s ciljem utjecaja na ishod američkih predsjedničkih izbora, i sama je priznala da je lagala kad je ustvrdila da je mnogo agenata FBI-ja podržalo Trumpovu odluku da otpusti šefa FBI-ja Jamesa Comeyja jer je on, navodno, izgubio njihovo povjerenje. To je bila, priznala je, omaška izrečena u uzavrelom trenutku.

Suzne oči

PredsjednikTrump je imao puno riječi hvale za nju kada je objavljeno da odlazi.

“Kad bismo je mogli natjerati da se kandidira za guvernerku Arkansasa, mislim da bi prošla vrlo dobro. Pokušavam je nagovoriti. Ona je vrlo posebna osoba, vrlo dobra, dobra žena, bila je super, ima toliko srce, snažna je, ali s velikim, velikim srcem i želim joj zahvaliti na izvanrednom poslu”, rekao je Trump i dao joj poljubac.

Ona jedva da se suzdržavala od suza.

“Ovo je najveća čast u mom životu, prilika života. Voljela sam svaku minutu, čak i one teške. Ovo je bilo doista posebno iskustvo i jedino kojeg se mogu sjetiti a da ga malo nadmašuje je činjenica da sam majka”, rekla je Sanders, dodajući da je ima troje čudesne djece i da će sada s njima provesti malo više vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:44