ZLOPORABA POLOŽAJA

ODLUKA POD POVEĆALOM Kongres će istražiti Trumpovu smjenu revizora Stevea Linicka, istraživao je Pompea

Steve Linick
 AFP

Zastupnici u Kongresu SAD-a u subotu su objavili da su otvorili istragu o Trumpovoj smjeni čelnika revizorske službe State Departmenta, glavnog inspektora Stevea Linicka koji je istraživao državnog tajnika Mikea Pompea zbog mogućih zloporaba položaja.

Eliot Engel, predsjednik odbora zastupničkog doma za vanjske poslove, i Bob Menendez iz senatskog odbora za vanjske poslove su, objavljujući pokretanje istrage, rekli da su zatražili relevantne dokumente do petka.

Linick, koji je otpušten u petak, imao je i "manju" ulogu u postupku za opoziv predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, navela je televizija CNN.

Engel je kritizirao Trumpa da je otpustio Linicka kako bi zaštitio "jednog od svojih najodanijih podržavatelja", državnog tajnika Mikea Pompea.

State Department je potvrdio smjenu glavnog inspektora Stevea Linicka, bez objašnjenja razloga smjene.

Demokratski zastupnik Eliot Engel izjavio je da je doznao da je Linick otvorio istragu o Pompeu.

- Činjenica da je Linick smijenjen usred takve istrage upućuje da se radi o nelegalnoj odmazdi - dodao je Engel.

Jedan djelatnik Kongresa, koji je želio ostati neimenovan, izjavio je da je Linick istraživao pritužbe da je Pompeo zlouporabio položaj visokog dužnosnika u vlastitu i korist supruge.

Šef američke diplomacije često putuje svijetom vladinim zrakoplovom u pratnji supruge Susan Pompeo koja nema nikakvu službenu dužnost. Prošle godine je kanal CNN izvijestio da je jedan zviždač upozorio da se diplomatsko osiguranje moralo brinuti o obiteljskom psu i obavljati kupovinu za njih.

Bijela kuća je u međuvremenu potvrdila da je Linick smijenjen na preporuku državnog tajnika Pompea.

- Državni tajnik Mike Pompeo je preporučio taj potez, a predsjednik Trump se složio - rekao je dužnosnik Bijele kuće.

CNN također dodaje da se Mike Pompeo zalagao za Linickovu smjenu i da je na njegovo mjesto izabrao Stephena Akarda, bivšeg suradnika potpredsjednika Mikea Penca.

Od prošle godine Akard vodi Ured stranih misija u State Departmentu koji se bavi diplomatima u Sjedinjenim Državama. Prema američkom zakonu, izvršna vlast mora 30 dana ranije obavijestiti Kongres da želi otpustiti glavnog inspektora.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi je izjavila da je Linick "kažnjen jer je časno obnašao svoju dužnost zaštite ustava i nacionalne sigurnosti".

- Predsjednik se treba prestati osvećivati dužnosnicima koji rade u službi sigurnosti Amerikanaca, posebice u ovim vremenima svjetske krize - dodala je Pelosi.

Dugogodišnjeg tužitelja Linicka je 2013. imenovao tadašnji predsjednik Barack Obama da nadzire 70 milijardi dolara tešku američku diplomaciju.

Mike Pompeo (56) blizak je Trumpov suradnik i jedan od rijetkih koji uspijeva izbjeći svako neslaganje s impulzivnim i nepredvidivim predsjednikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:07