DVIJE GODINE ZA PRELJUB

ODLUKA USTAVNOG SUDA Preljubnici u Južnoj Koreji napokon mogu odahnuti – više neće u zatvor zbog nevjere

 AFP PHOTO / Ed Jones / AFP PHOTO / Ed Jones

SEUL Južnokorejski Ustavni sud danas je donio povijesnu odluku – kontroverzni zakon o preljubu, star 60 godina, napokon je proglašen neustavnim. Prema spornom zakonu, sav vanbračni seks spadao je u domenu krivičnog djela, a preljubnici su riskirali zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine.

Sedam od devet sudaca Ustavnog suda glasalo je da se zakon, donesen 1953. kako bi se zaštitile tradicionalne obiteljske vrijednosti, proglasi neustavnim, javlja AFP.

'Bez obzira na to što se nevjera treba osuditi kao nemoralan čin, nije na državi da intervenira u privatne živote građana', izjavio je predsjednik južnokorejskog Ustavnog suda Park Han-Chul.

Najviše sudsko tijelo Južne Koreje peti je put u povijesti raspravljalo o ovom zakonu zbog kojeg je u zadnjih šest godina osuđeno čak 5.500 osoba, od čega 900 lani.



Muzej ljubavi u Seulu (AFP PHOTO/Ed Jones)

No, broj takvih slučajeva ipak je bio u padu, a rijetki su preljubnici završavali u zatvoru zbog neobičnog zakona. Dok je 2004. godine 216 osoba osuđeno na zatvorske kazne zbog preljuba, prošle ih je godine u zatvoru završilo 'tek' 22.

Prema ukinutom zakonu, preljubnici su mogli završiti na sudu jedino ako ih tuži 'oštećena' strana. U slučaju povlačenja tužbe suđenje bi se odmah prekidalo, što se događalo vrlo često. Naime, preljubnici bi u takvim slučajevima pristajali na financijske nagodbe kako bi izbjegli zatvorske kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:50