POTPISAN UGOVOR

ODUŠEVLJENJE U KINI NAKON IZNENAĐUJUĆE VIJESTI IZ FRANCUSKE 'I naši stručnjaci će obnavljati katedralu Notre-Dame? Pa to je sjajno'

Emmanuel Macron i Xi Jinping
 REUTERS

Kineski stručnjaci sudjelovat će u obnovi pariške katedrale Notre-Dame, piše u srijedu kinesko državno glasilo, pošto su vlade dviju zemalja potpisale ugovor o tome u prigodi posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Dana 15. travnja 2019. u požaru je izgorio drveni krov te pariške znamenitosti, jedne od najposjećenijih u Europi, što je potreslo svjetsku javnost.

Vijest su s nevjericom primili mnogi Kinezi: oni koji su studirali u Francuskoj, ali i velik dio stanovništva jer je roman "Zvonar crkve Notre-Dame" Victora Hugoa veoma poznat u toj azijskoj zemlji.

"Kina i Francuska će 2020. utvrditi predmet i način suradnje te izabrati stručnjake koji će u njoj sudjelovati", objavila je kineska novinska agencija Xinhua. "Oni će se čim prije pridružiti francuskim ekipama kako bi na terenu zajedno sudjelovali u radu na obnovi".

Agencija navodi da su ravnatelj Ureda za nacionalnu kulturnu baštinu Liu Yuzhu i francuski ministar kulture Franck Riester potpisali ugovor u nazočnosti Emmanuela Macrona i kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Agencija nije otkrila što će točno raditi kineski stručnjaci.

Obnova katedrale sporo napreduje gotovo sedam mjeseci nakon požara. No njezin glavni arhitekt ocijenio je u listopadu da bi se obnova mogla završiti za pet godina kao što je planirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:07