JOKER IZ COLORADA

Odvjetnici ubojice koji je na premijeri Batmana likvidirao 12 ljudi: 'On je poremećen!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.08.2012. u 11:46

Stanodavac je Holmesu otkazao najam uz objašnjenje da je ubojstvima i postavljanjem zamki s bombama u stanu prekršio uvjete ugovora

Ubojica iz Aurore James Holmes, koji je u pucnjavi na premijeri 'Batmana' usmrtio 12 i ranio 58 osoba, mentalno je poremećen , tvrde njegovi odvjetnici. To su izjavili tijekom sudske rasprave koju su pokrenuli američki mediji u želji da sud ukine zabranu davanja informacija o slučaju. Usporedo sada traju dvije bitke – jedna između medija i pravosuđa, i druga između tužiteljstva i obrane.

- Mi ne možemo niti započeti pravu analizu duševne bolesti gdina. Holmesa dok ne dobijemo sve potrebne informacije kojima raspolaže tužiteljstvo, požalila se obrana.

No tužiteljstvo se također žali, jer raspolaže samo policijskim izvješćima koja su dosad završena, ali ne i onima čija izrada je donedavno još bila u tijeku, kao niti fotografijama, snimkama i mišljenjima sudskih vještaka.

Osim univerzalne zabrane davanja informacija o slučaju, koja se u praksi odnosi na gradske vlasti, policiju, odvjetničke timove i Sveučilište u Coloradu na kojem je Holmes bio doktorant, i sudski dosje o Holmesu je još uvijek zapečaćen.

Više od 20 medijskih grupa tražilo je suca Williama Sylvestera da se otpečate dokumenti vezani uz slučaj, tvrdeći da javnost ima pravo znati jesu li lokalne vlasti pravilno postupale u svojoj reakciji na pucnjavu u kinu te je li policija pravilno vodila istragu.

No objavi bilo kakvih podataka protive se i tužiteljstvo i obrana. Tužiteljstvo podržava zabranu otkrivanja podataka jer smatra da bi to moglo omesti istragu, dok obrana tvrdi da bi se time ugrozilo Holmesovo pravo na pravedno suđenje.

U međuvremenu, u medije je ipak iscurio podatak da je stanodavac 24-godišnjem Holmesu otkazao najam, uz objašnjenje da je ubojstvima i postavljanjem zamki s bombama u stanu prekršio uvjete ugovora.

Izdvajamo