NAJNOVIJE IZVJEŠĆE

OECD: 'Srednja klasa sve je manja zbog stagnacije plaća i viših troškova života'

Angel Gurria, čelnik OECD-a
 REUTERS

Srednja klasa u razvijenim gospodarstvima smanjuje se jer rast plaća radnika znatno zaostaje za sve većim izdvajanjima za stanovanje, obrazovanje i zdravstvene usluge, pokazalo je najnovije izvješće OECD-a.

Većina građana u 36 članica Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) pripadnici su srednje klase koju u OECD-u definiraju kao kućanstva s dohotkom u rasponu od 75 do 200 posto nacionalne medijalne plaće.

Njihov se broj pritom polagano smanjivao posljednjih desetljeća, i to sa 64 posto u 1980-ima na sadašnjih 61 posto u zemljama OECD-a za koje trenutno postoje raspoloživi podaci, objavio je OECD-u u izvješću pod naslovom "Pod pritiskom: stiješnjena srednja klasa”.

Srednja klasa smanjuje se sa svakom novom generacijom - tako je 68 posto generacije "baby-boomera", rođenih od 1942. do 1964. godine pripadalo srednjoj klasi dok su bili u svojim dvadesetima, dok taj udio kod "milenijalaca", onih rođenih između 1983. i 2002. godine, iznosi 60 posto.

U OECD-u smanjenje srednje klase najvećim dijelom pripisuju stagnaciji njihovih primanja budući da su u posljednjih 30 godina njihovi medijalni dohoci porasli za trećinu slabije nego oni 10 posto najbogatijih.

Troškovi su istodobno rasli znatno brže od inflacije u pojedinim ključnim stavkama poput stanovanja, gdje je prema podacima OECD-a u posljednja dva desetljeća rast troškova bio trostruko veći od rasta medijalnog dohotka kućanstava. Značajno su za kućanstva pripadnika srednje klase porasli i troškovi obrazovanja i zdravstvenih usluga.

U istom su se razdoblju radnici suočavali sa sve većom nesigurnošću posla, što se posebice pogoršalo posljednjih godina zbog automatizacije poslova za koju u OECD-u kažu da sada prijeti jednom od šest poslova pripadnika srednje klase.

U takvim okolnostima više od 20 posto kućanstava pripadnika srednje klase trošilo je više nego što zarađuju pa su se tako pojačano oslanjali na kreditno zaduživanje kako bi financirali stil života.

- Danas srednja klasa sve više nalikuje brodu na nemirnom moru. Vlade moraju osluškivati zabrinutosti građana i zaštititi i poboljšati životni standard srednje klase - rekao je čelnik OECD-a Angel Gurria.

Kako bi se povećao udio srednje klase, iz OECD-a preporučuju ulaganja u njihovo stručno osposobljavanje koje bi trebalo povećati njihove mogućnosti za zaradu i više kolektivnog pregovaranja radi povećanja plaća.

OECD također predlaže da se porezni teret prebaci s dohotka od rada na dohodak od kapitala i kapitalnih dobitaka, od nekretnina i naslijeđene imovine. Preporučuju i progresivnije oporezivanje osobnog dohotka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:50