ANDREW, VOJVODA OD YORKA

OGLASILA SE BUCKINGHAMSKA PALAČA Princ je zaprepašten navodima o seksualnim zločinima: 'Njegovo Veličanstvo osuđuje eksploataciju ljudi'

princ Andrew
 Getty Images

Britanski princ Andrew rekao je kako je zaprepašten optužbama za spolno zlostavljanje protiv njegovog bivšeg prijatelja Jeffreyja Epsteina, piše u ponedjeljak BBC.

Mail On Sunday objavio je snimke koje navodno prikazuju Andrewa u Epsteinovoj rezidenciji na Manhattanu 2010. godine.

Epstein, 66-godišnji milijarder, oduzeo si je život u zatvoru, čekajući početak suđenja za trgovinu seksualnim robljem. Družio se s princom Andrewom, aktualnim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i bivšim predsjednikom Billom Clintonom.

Buckinghamska palača u ponedjeljak je priopćila: "Vojvoda od Yorka zaprepašten je nedavnim izvješćima o navodnim Epsteinovim zločinima", prenosi BBC.

- Njegovo Veličanstvo osuđuje eksploataciju ljudi, a tvrdnja da bi on dopustio, sudjelovao ili ohrabrivao takvo ponašanje je gnjusna.

Andrew je 2010. snimljen s Epsteinom u njujorškom Central Parku, a nekoliko žena optužilo ga je da ih je seksualno zlostavljao.

Johanna Sjoberg tvrdi da joj je princ dirao grudi dok su bili u Epsteinovu stanu 2001., dok Virginia Roberts tvrdi da je tri puta bila natjerana imati spolni odnos s princom - u Londonu, New Yorku i na privatnom karipskom otoku u Epsteinovu posjedu.

Sve to navodno se dogodilo između 1999. i 2002. godine, dok je žrtva prema američkom zakonu bila maloljetna.

Te su optužbe navedene u dokumentima u slučaju klevete iz 2015. godine, a palača ih je nazvala "lažnima i neutemeljenima".

Epstein je uhićen 6. srpnja i optužen u New Yorku za organiziranje mreže više desetaka mladih djevojka, među kojima i srednjoškolke, s kojima je imao spolne odnose na svojim brojnim imanjima, među kojima i na Manhattanu te Floridi.

Pronađen je mrtav 10. kolovoza u Metropolitan Correctional Centeru, poznatom kao sigurnom zatvoru, gdje je čekao proces koji je trebao početi najranije u lipnju 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:12