OTPORAN NA METKE

Oklopni Cadillac Ala Caponea prodaje se za 409 tisuća eura: Zaštitu je dizajnirao sam gangster

Cadillac V-8 Town Sedan koji je bio u vlasništvu jednog od najpoznatijih čikaških gangstera iz razdoblja prohibicije, Alphonsea Gabriela Ala Caponea, naći će se na aukciji, a početna mu je cijena 409 tisuća eura. Radi se o najstarijem sačuvanom blindiranom automobilu na svijetu. Cadillac je proizveden 1928. godine, a sam gangster je odlučio da se od njega napravi vozilo otporno na metke. Po Caponeovoj zamisli u Cadillac je ugrađeno dodatnih pola tone čelika te su posebno za njega napravljena neprobojna prozorska stakla.

Titov Cadillac nađen u Dubravi?

Sam došao u garažu

Blindirano vjetrobransko staklo i stražnje staklo mogli su se podizati kako bi Caponeovi tjelohranitelji mogli uzvratiti vatru eventualnim napadačima. U automobil su ugrađene sirene čikaške policije i njihov radioprijemnik.

- Al Capone je sam došao u garažu mog oca i njemu rekao što sve na automobilu treba napraviti. Moj se otac prepao budući da nikad nije radio ništa slično, no Caponeovu želju nitko nije odbijao, pa je tako nije odbio ni moj otac - rekao je 92-godišnji Richard Capstran čiji je otac prepravio Cadillac u oklopno vozilo. - Capone je bio jako zadovoljan očevim radom pa mu je platio tri puta više od dogovorene cijene, a meni, koji sam se igrao u garaži, dao je deset dolara što bi u današnjem novcu iznosilo više od tisuću dolara - dodao je Richard Capstran.

Rooseveltovo vozilo

No, Al Capone nije dugo uživao u svom Cadillacu budući da je 1932. godine uhićen zbog utaje poreza, a njegov su automobil zaplijenili poreznici. Kako se radilo o jedinstvenom automobilu koji je pružao maksimalnu sigurnost, predali su ga američkom predsjedniku Franklinu Delanu Rooseveltu koji se njime služio nekoliko puta. Nakon Drugoga svjetskog rata automobil je postao muzejski izložak te je diljem svijeta prikazivan na raznim izložbama.

Na kraju ga je kupio sakupljač automobila John O’Quinn koji je lani poginuo u automobilskoj nesreći. Sada se sva njegova imovina prodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:32