IMA I ŽENA S DJECOM

Oko 130 migranata prisiljeno ostati na usidrenom brodu talijanske obalne straže

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.07.2019. u 14:14

The sailboat Alex, of the Mediterranean Saving Humans NGO, with 46 migrants on board, arrives in the port of Lampedusa. Lampedusa Island, Sicily, Italy 06-07-2019//AGFEDITORIAL_agf01716/1907071129/Credit:Alessandro Serrano'/AGF/SIPA/1907071133, Image: 455126949, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sipa Press
Ilustracija / Profimedia, Sipa Press

Spašeni migranti, njih oko 130, nalaze se na brodu talijanske obalne straže usidrenom u sicilijanskoj luci i neće im biti dopušteno iskrcavanje sve dok Rim ne dobije odgovor iz Bruxellesa o tome kako će biti raspoređeni u Europskoj uniji.

Brodu Gregorettiju dopušteno je da bude preko noći u gradu Augusti na Siciliji, rekao je ministar prijevoza Danilo Toninelli u nedjelju.

Trudna žena i njezin suprug te njihovo troje djece dobili su dopuštenje da napuste Gregoretti u subotu, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera Matteo Salvini u petak je rekao da se ostale zemlje EU-a moraju obvezati da će preuzeti migrante pa će Italija dopustiti njihovo iskrcavanje na talijansku obalu.

Europska komisija sad radi na tom slučaju.

Italija, zajedno s Maltom, Grčkom i Španjolskom, nosi se s lavovskim dijelom priljeva migranata koji su proteklih godina stigli preko Sredozemlja u Europsku uniju, što te zemlje smatraju neprihvatljivim.

Migranti su najprije pokupljeni u četvrtak, neki od njih uz pomoć talijanskih ribarskih čamaca, izvješćuje novinska agencija Adnkronos.

Prošle godine skupina od 177 migranata bila je u sličnoj situaciji nakon što talijanski ministar Matteo Salvini gotovo tjedan dana nije dopuštao da se iskrcaju.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo