IMA I ŽENA S DJECOM

Oko 130 migranata prisiljeno ostati na usidrenom brodu talijanske obalne straže

 Ilustracija / Profimedia, Sipa Press

Spašeni migranti, njih oko 130, nalaze se na brodu talijanske obalne straže usidrenom u sicilijanskoj luci i neće im biti dopušteno iskrcavanje sve dok Rim ne dobije odgovor iz Bruxellesa o tome kako će biti raspoređeni u Europskoj uniji.

Brodu Gregorettiju dopušteno je da bude preko noći u gradu Augusti na Siciliji, rekao je ministar prijevoza Danilo Toninelli u nedjelju.

Trudna žena i njezin suprug te njihovo troje djece dobili su dopuštenje da napuste Gregoretti u subotu, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera Matteo Salvini u petak je rekao da se ostale zemlje EU-a moraju obvezati da će preuzeti migrante pa će Italija dopustiti njihovo iskrcavanje na talijansku obalu.

Europska komisija sad radi na tom slučaju.

Italija, zajedno s Maltom, Grčkom i Španjolskom, nosi se s lavovskim dijelom priljeva migranata koji su proteklih godina stigli preko Sredozemlja u Europsku uniju, što te zemlje smatraju neprihvatljivim.

Migranti su najprije pokupljeni u četvrtak, neki od njih uz pomoć talijanskih ribarskih čamaca, izvješćuje novinska agencija Adnkronos.

Prošle godine skupina od 177 migranata bila je u sličnoj situaciji nakon što talijanski ministar Matteo Salvini gotovo tjedan dana nije dopuštao da se iskrcaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:16