USPOSTAVLJANJE MIRA

OKONČANJE POLITIČKOG KAOSA U BOLIVIJI? Sukobljene snage postigle sporazum o održavanju novih izbora što prije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.11.2019. u 09:04

Senator Monica Eva Copa Murga, of the Movement Toward Socialism (MAS) party, gestures after being sworn in as president of the Bolivian Senate in La Paz, Bolivia November 14, 2019. REUTERS/Marco Bello
Marco Bello / REUTERS

Bolivijska privremena vlada i zastupnici stranke bivšeg predsjednika Eva Moralesa, koji je u egzilu u Meksiku, postigli su sporazum kasno u četvrtak o održavanju novih izbora, što bi moglo pomoći u rješavanju političke krize u toj južnoameričkoj zemlji.

Na kasnovečernjoj sjednici bolivijskog Senata, predsjednica tog doma, članica Moralesove stranke MAS, rekla je da je dogovoreno da se ide prema novim izborima nakon tjedana prosvjeda i nasilja koji su doveli do toga da ljevičarski čelnik Morales pod pritiskom podnese ostavku u nedjelju.

"Danas je povijesni dan jer smo uspjeli postići dogovor između oporbe i vlade s jedinim ciljem da se održe novi izbori što je prije moguće, kako bi uspostavili mir u našoj zemlji i prije svega obranili demokraciju", rekla je Monica Eva Copa Murga.

Ona je pozvala bolivijske snage sigurnosti, suočene sa sukobima na ulicama s Moralesovim pristašama, da se s poštovanjem odnose prema domorodačkim skupinama u zemlji.

"Oslobodimo se boja, radikalnih stajališta, jer je mir ono što naša zemlja sada traži", kazala je.

Bolivijska privremena predsjednica Jeanine Anez, koja je preuzela dužnost u utorak, ranije je dala naznake da želi popraviti odnose s Moralesovom strankom. Međutim, kazala je da se Morales neće smjeti kandidirati na predstojećim izborima. 

Anez nije objavila datum novih izbora, ali ih prema ustavu mora sazvati u roku od 90 dana otkako je preuzela dužnost u utorak.

Moralesova 14-godišnja socijalistička vlast okončana je u nasilnim prosvjedima nakon optužbi o namještanju glasova na izborima. Najmanje sedam osoba ubijeno je u sukobima Moralesovih protivnika, pristaša i policije otkako su prvi put izbili prosvjedi prije tri tjedna.

Izdvajamo