EKSTREMNO NAPETO

Olimpijske igre najveća su mirnodopska sigurnosna operacija u povijesti Velike Britanije: MI5 očekuje napade al-Qa'ide

Prijetnja su i protivnici mirovnog sporazuma u Sjevernoj Irskoj, a već i sam akreditacijski proces do kraja je napregnuo sigurnosne službe
 YouTube

LONDON - Olimpijske igre koje će se 27. srpnja otvoriti u Londonu do samih su granica napregnule britanske tajne službe, poglavito slavnu vojnu protuobavještajnu i sigurnosnu agenciju MI5 . Zapravo, ljetne Olimpijske igre 2012. za Veliku Britaniju predstavljaju najveću mirnodopsku sigurnosnu operaciju u povijesti zemlje.

Odbor britanskog parlamenta zadužen za obavještajne i sigurnosne agencije u svojem je godišnjem izvješću naveo da najveću ugrozu Velikoj Britaniji još uvijek predstavljaju al-Qai'da i povezane terorističke skupine te oružane skupine koje se protive mirovnom sporazumu u Sjevernoj Irskoj.

Odbor je ipak izrazio zadovoljstvo što se trud uložen u suzbijanje terorizma isplati, s obzirom da je 2011. zabilježen smanjen broj napada na mete ključne za nacionalnu sigurnost u odnosu na prethodnu godinu.

U lipnju se šef MI5-a Jonathan Evans po prvi puta u dvije godine obratio javnosti, istaknuvši kako Olimpijske igre imaju prioritetni status u radu agencije s obzirom da se uoči Igara očekuju pojačane prijetnje od al-Qa'ide i ostalih neprijateljskih elemenata koje je u svom izvješću identificirao parlamentarni odbor. Osim toga, naveo je, već i sam akreditacijski proces za OI iziskuje velik angažman sigurnosnih službi.

Evans je također upozorio da al-Qa'ida sve više koristi zemlje Arapskog proljeća u kojima su s vlasti svrgnuti diktatori za regrutiranje mladih zapadnjaka u svrhu napada na Veliku Britaniju.

Britanske sigurnosne službe zabrinute su i zbog cyber napada pa je tako pred 18 mjeseci najavljen plan za Nacionalni program cyber sigurnosti vrijedan 650 milijuna funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:48