VELIKA BRITANIJA

OLUJA DENNIS I dalje prijete poplave nakon vikenda prometnog kaosa, na snazi je više od 300 upozorenja zbog poplava

 AFP

Velika Britanija je i dalje suočena s poplavama i prometnim kaosom u ponedjeljak, nakon obilnih kiša koje je tijekom vikenda donijela oluja Dennis, javlja BBC.

Više od 300 upozorenja zbog poplava na snazi je diljem Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući pet koja znače opasnost po život u Engleskoj.

U južnom Walesu i dijelovima Engleske u nedjelju je proglašeno izvanredno stanje.

Promet je prekinut u nekim dijelovima zemlje. Glavne prometnice su zatvorene u Staffordshireu i Nottinghamshireu u Engleskoj te u Powysu i Monmouthshireu u Walesu. Ceste su također zatvorene u dijelovim Škotske.

Pogođen je i željeznički promet.

Novi ministar okoliša George Eustice opovrgnuo je da su vladu iznenadile poplave, koje su pogodile zemlju tjedna nakon što je Britaniju pogodila snažna oluja Ciara.

Eustice, koji je posjetio York radi razgovora o borbi protiv poplava, rekao je za Sky News da je vlada puno toga učinila.

"Ne možemo ništa učiniti glede tih ekstremnih vremenskih prilika, ali je zbog koraka koje poduzimamo manje toga pogođeno."

Vlada je aktivirala schemu za izvanredno financiranje za područja pogođena poplavama. Po Bellwinovoj schemi, lokalne vlasti mogu zatražiti od vlade pokrivanje neosiguranih troškova iznad određenog praga, koji nije specificiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:18