WILMINGTON

OLUJA FLORENCE RODNI GRAD KOŠARKAŠKE LEGENDE PRETVORILA U OTOK Ceste su neprohodne i poplavljene, nitko nema struje: 'Ne dolazite ovdje'

 
Napušteni automobili u Wilmingtonu u Sjevernoj Karolini
 Jonathan Drake / REUTERS

Obalni grad Wilmington u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini potpuno je odsječen od ostatka države zbog sve obilnijih poplava koje su nastupile nakon što je tropska oluja Florence poharala istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država, piše BBC.

Dužnosnici kažu da su sve ceste koje vode u i iz grada neprohodne te su upozorili sve evakuirane građane da se u ovom trenutku ne vraćaju svojim kućama. Izvještaji iz Wilmingtona, mjesta s otprilike 120 tisuća stanovnika, kažu da je taj grad postao poput otoka. Od poplava u gradu do sad je spašeno oko 400 ljudi, a veći dio kućanstava i drugih zgrada nema struju.

Američka inačica Državnog hidrometeorološkog zavoda, The National Weather Service, upozorava da i u naredna dva dana Wilmingtonu prijete poplave te da bi se vremenska prognoza tek nakon toga mogla popraviti. "Nemojte dolaziti", rekao je Woody White, predsjednik Vijeća okruga New Hanover. "Naše ceste su poplavljene, a Wilmingtonu se ne može prići... Želimo da se vratite kući, ali u ovom trenutku to nije moguće."

Mediji su u petak ujutro izvijestili da su u poplavama preminuli majka i njezin sedmogodišnji sin.

Wilmington je inače poznat po tome što se su se tamo snimale popularne američke serije Dawson's Creek i One Tree Hill. Američka košarkaška legenda Michael Jordan prikupljanjem novaca i dobrotvornih donacija pomaže građanima Wilmingtona, grada u kojem je odrastao.

Neke ceste u samom gradu još se uvijek mogu koristiti i njima se koriste oni građani koji su odbili naredbu da napuste Wilmington. No, u samom je gradu na snazi policijski sat nakon što je u subotu zbog krađa uhićeno petero ljudi.

Dosad je od posljedica tropske oluje Florence u Sjevernoj i Južnoj Karolini poginulo 17 ljudi. Oluja je u četvrtak proglašena uraganom prve kategorije, međutim sada je u kategoriji tropske depresije (njezini vjetrovi su sada jačine 55 km/h). U nekim dijelovima Sjeverne i Južne Karoline od četvrtka do danas palo je i do 100 centimetara kiše, a dužnosnici upozoravaju da u nekim područjima razine poplavnih voda još uvijek nisu dosegle svoj maksimum.

"Nevrijeme nikada nije bilo opasnije nego što je to ono sada", rekao je guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper u nedjelju. "Gdjegod živjeli u Sjevernoj Karolini, budite spremni na nove poplave, ali i odrone tla u brdovitim područjima."

Dužnosnici iz Sjeverne Karoline kažu da je do sada od poplava spašeno 900 ljudi te da se njih otprilike 15 tisuća nalazi u skloništima. Predsjednik SAD-a Donald Trump proglasio je stanje katastrofe u nekoliko okruga u Sjevernoj Karolini.

Oluja Florence još uvijek se nalazi iznad Sjeverne Karoline i očekuje se da bi u utorak trebala pogoditi područje Nove Engleske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:02