ORBAN ZA KOMPROMISE

'ON JE PROTIV SVAKOG TKO MISLI DRUKČIJE' Orban ne želi Timmermansa na čelu Komisije jer je 'Sorosev čovjek'

George Soros
 REUTERS

Moguće imenovanje socijalista Fransa Timmermansa za predsjednika Europske komisije može biti odbačeno i samo na temelju toga što je on "čovjek Georga Sorosa", ali glavni razlog zašto ga Višegradska skupina ne podupire je zato što je on "ideološki borac i protiv je svakoga tko ima drugačiji svjetonazor", rekao je mađarski premijer Viktor Orban za novinsku agenciju V4NA u ponedjeljak.

Orban je kazao da je razvoj događaja na summitu EU-a na kojem se biraju čelnici glavnih europskih institucija "poput trilera" i inzistirao je da su "neki europski vođe", uključujući Timmermansa, spitzenkandidata socijaldemokrata i Manfreda Webera, spitzenkandidata pučana, "odlučili da Europsku komisiju treba voditi nepokolebljivi pristaša mreže nevladinih organizacija Georgea Sorosa i liberalne demokracije".

"Našli su pravog borca, Timmermans koji neće tolerirati stajališta različita od njegovih i stajališta koja odstupaju od liberalne demokracije", ustvrdio je Orban.

Upozorio je da će "ta skupina, ako zauzme mjesto predsjednika Komisije, s te pozicije puno godina financirati Soroseve nevladine udruge te će pokušati restrukturirati društva srednje Europe, pogotovo u pogledu migracija", dodao je.

"Nekoliko nas", uključujući Europsku pučku stranku (EPP), Mađarsku i Višegradsku skupinu radi na "zaustavljanju tog procesa", kaže Orban.

Orban drži da bi Timmermans, ako bude izabran, "uveo podjelu istok-zapad u Europskoj uniji, uzrokujući time ogromne probleme".

Zemlje Višegradske skupine žele predsjednika Europske komisije koji će promicati suradnju i kompromise istoka i zapada, poručio je Orban.

U nedjelju je EPP odlučio da Timmermans "nikako ne može biti predsjednik Europske komisije" i da bi EPP trebao predložiti nekoga, čak i ako ta osoba nije Weber, rekao je Orban.

Dodao je da te odluke nisu objavljene u međunarodnim medijima. Budući da EPP ne može imati dvije pozicije "morat će odabrati predsjednika Komisije", dodao je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i luksemburški europarlamentarac Frank Engel su, prema Orbanu, jedini glasali protiv tih odluka EPP-a.

"Svi su drugi glasali protiv Merkel", a Merkel "nije prihvatila" odluku i, u suradnji s liberalima i socijalistima, predložila je da Weber bude predsjednik Europskog parlamenta, a Timmermans predsjednik Europske komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:57