U ZATVORU

'ON NIJE NAŠ CAR!' Ruski oporbeni čelnik Navljani pozvao na velike prosvjede protiv Putina, a kada im se i sam pridružio, odmah je uhićen

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.05.2018. u 14:14

Russian opposition leader Alexei Navalny attends a rally in protest against court decision to block the Telegram messenger because it violated Russian regulations, in Moscow, Russia, April 30, 2018. REUTERS/Tatyana Makeyeva - RC1B2B9E62C0
REUTERS/Tatyana Makeyeva

Alexei Navalny

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni priveden je u subotu pošto je stigao u središte Moskve na prosvjed protiv predsjednika Vladimira Putina, rekao je njegov suradnik.

Dva dana do inauguracije Putina na novi mandat, Navaljni je pozvao svoje pristaše i protivnike Putinove politike da izađu na ulice kako bi prosvjedovali protiv reizbora ruskog predsjednika.

"Navaljni se pojavio na Trgu Puškinskaja i ubrzo je priveden", rekao je oporbeni političar Leonid Volkov i dodao "(privođenje) je apsolutno protuzakonito".

Ruske vlasti pokušale su spriječiti održavanje prosvjeda uhićenjima u nekoliko gradova i pretresom ureda organizacije Navaljnog.

Prosvjedi su planirani u 90 ruskih gradova pod geslom "On nije naš car!".

Protukorupcijski aktivist Navaljni zbog ranije sudske osude nije mogao sudjelovati na predsjedničkim izborima u ožujku, na kojima je Putin dobio 77 posto glasova i osvojio četvrti mandat. Putin je na vlasti gotovo dva desetljeća kao predsjednik ili premijer.

Putinova inauguracija održat će se u Moskvi u ponedjeljak.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo