LOJALNOST

'ONA JE KLJUČ, ONA JE MOJA TAJNA' Bijela kuća se trese nakon odlaska 'čuvarice Trumpovih vrata', instruktorice fitnessa koja je o njemu znala sve

 
Madeleine Westerhout i Bob Corker
 Mike Segar / REUTERS

Madeleine Westerhout (27), tajnovita “čuvarica Trumpovih vrata”, više nije dio administracije niti osobna, specijalna pomoćnica američkog predsjednika, prenijeli su američki mediji.

Važna žena

Njezin put u turbulentnoj Bijeloj kući završio je u četvrtak, navodno zato što je predsjednik doznao da je na nedavnoj večeri s novinarima podijelila detalje o Trumpovoj obitelji i operacijama Ovalnog ureda. Grijeh je bio toliki da je praktički pa istog trena proglašena “odvojenom zaposlenicom” te se sljedeći dan više nije smjela vratiti u Bijelu kuću, a kamoli sjesti za svoj stol koji je bio odmah ispred Ovalnog ureda.

Former U.S. Representative Henry Bonilla (R) is escorted by Republican National Committee staff member Madeleine Westerhout as he arrives to meet with U.S. President-elect Donald Trump at the Mar-a-lago Club in Palm Beach, Florida, U.S. December 30, 2016. REUTERS/Jonathan Ernst - RC17E5DC1B70
Jonathan Ernst / REUTERS
Madeleine Westerhout s Henryjem Bonillom

Kolika je bila njezina važnost postalo je jasno kad su objavljeni transkripti razgovora između američkog novinara Boba Woodwarda i američkog predsjednika Donalda Trumpa, u kojem su njih dvojica pričali o tome zašto Trump nikad nije doznao da je ovaj pokušao doći do njega kako bi dobio intervju za svoju knjigu “Strah: Trump u Bijeloj kući”. Trump mu govori da nije dobio ni poziv ni poruku o tome te ispituje novinara s kime je razgovarao, a onda ga u jednom trenutku pita: “Jeste li razgovarali s Madeleine”. Woodward je odgovorio da nije, na što mu je Trump rekao “da je Madeleine ključ, da je ona tajna”.

Njezina moć proizlazila je, pišu sada mediji, iz njezine blizine predsjedniku.

Pozornost javnosti prvi je put ozbiljnije osjetila 2016. godine, kad je istupala u funkciji “pozdravljačice” dostojanstvenika koji su pohodili Trumpa u njegovu njujorškom tornju.

White House Chief of Staff John Kelly, a U.S. Secret Service agent, White House economic advisor Larry Kudlow, the president's personal assistant Madeleine Westerhout and White House Communications Director Bill Shine listen as U.S. President Donald Trump talks to reporters about the killing of journalist Jamal Khashoggi as he speaks after a bill signing ceremony in the Oval Office of the White House in Washington, U.S., October 23, 2018. REUTERS/Leah Millis - RC1F1EBE2A60
Leah Millis / REUTERS
Madeleine Westerhout (sredina)

“Izabrani predsjednik se želio osigurati da su svi njegovi sastanci vrlo transparentni pa je postalo malo više javno nego što sam originalno mislila da će biti”, rekla je tada za CNN. U to je vrijeme radila i kao asistentica šefice kabineta Republikanskog nacionalnog odbora, a prije toga je stažirala i kod Mitta Romneya, tijekom njegove predsjedničke kampanje 2012. godine. Još ranije je pak radila kao instruktorica fitnessa, a diplomirala je političke znanosti u Kaliforniji, gdje je i rođena i odrasla.

Plakala je

Iako je, kad je Trump pobijedio, navodno plakala, ubrzo je postala njegova velika lojalistica i - navodno osoba od povjerenja. U Bijeloj je kući zarađivala oko 130.000 dolara i nosila iduće titule: “izvršna asistentica” i “posebna asistentica predsjednika”, ono što je Trumpu svojedobno bila Rhona Graff. U veljači 2019. godine promaknuta je u direktoricu operacija Ovalnog ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 11:03