ZANIMLJIVA STUDIJA

ONI SU KVALITETNA RADNA SNAGA, A MNOGI IH ŽELE PROTJERATI IZ EUROPE Proizvode BDP viši od mađarskog i trostruko veći od hrvatskog

 
 REUTERS

Imigranti u Italiji stvaraju dio Bruto domaćeg proizvoda (BDP) veći od mađarskog BDP-a i gotovo trostruko veći od hrvatskog, tvrdi se u studiji predstavljenoj u srijedu u Rimu.

Pet milijuna imigranata u Italiji s reguliranim statusom proizvelo je 2016. oko 131 milijardu od 1.670 milijarda talijanskog BDP-a, dok je mađarski BDP 112 milijarda, a hrvatski 46, tvrdi se u studiji koju je Zaklada Leonea Moresse izradila na temelju podataka Svjetske banke i Državnog statističkog ureda.

Ovo je sedmi put da taj ured predstavlja svoje "Godišnje izvješće o ekonomiji koju stvaraju imigranti".

"Ovim izvješćem želimo ukloniti predrasude i omogućiti objektivnu raspravu koja se temelji na činjenicama i podacima", rekao je znanstveni ravnatelj ureda, profesor ekonomije Stefano Solari.

U Italiji, zemlji koja je tek nedavno doživjela veći priljev imigranata, "potonji su radna snaga nužna u mnogim sektorima", ističe se u izvješću, podsjećajući da je poluotok "zemlja koja stari i u kojoj na 1000 stanovnika dolazi 7 rođenih i 11 umrlih.

Po Solarijevim riječima, "u graditeljstvu, hotelijerstvu, poljodjelstvu i ugostiteljstvu", imigranti čine 17 do 18 posto radne snage, a njihov udio u stanovništvu je 8,3 posto.

Porezi koje uplaćuju u Italiji, 7,2 milijarda eura u 2016., nisu visoki jer su većinom slabo plaćeni i nerijetko oslobođeni plaćanja poreza. Naprotiv, njihove uplate u zdravstveni i mirovinski sustav, obvezne za sve građane, iznose 11,5 milijarda eura.

Ovi imigranti su ujedno i dragocjena pomoć svojima u matičnoj zemlji: tako su u 2016. poslali oko 5,1 milijardu eura u zemlje iz kojih su došli, što je više od iznosa koji talijanska država izdvaja za razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:25