OJAČALI TIJEKOM KRIZE

ONI SU NAJVEĆA OPASNOST ZA EUROPU Pet političara koji bi Uniju mogli baciti u pravi kaos

Oni su lideri desnice ili nove ljevice, njihova je retorika često populistička, protiv su EU i njezinih propisa, eura i dolaska imigranata
 AFP, CC

Običaj je krajem godine navoditi popise ljudi koji su je obilježili i za koje očekujemo da će biti vodeći likovi dogodine. U pravilu se tu uvijek gleda na one od kojih očekujemo pozitivan, konstruktivan pristup. No Business Insider je napravio zaokret, u svom je tekstu naveo pet europskih političara za koje strahuje da bi mogli Europu iduće godine odvesti u kaos. Argumetni su već dobro poznati, riječ je o političarima koji su se pojavili ili ojačali tijekom krize, koji su u pravilu na desnom ili lijevom krilu političkog spektra, koji napadaju (što je dijelom opravdano) stare političke strukture, ali prečesto populistički - posebno kad je riječ o napadu na imigraciju - traže nova rješenja ili nude povratak na staro kao spasonosnu formulu.

Nitko, jasno, ne dvoji da je Europa u ozbiljnim problemima, konačno i novi predsjednik EK Jean-Claude Juncker rekao je da je njegov tim možda posljednja prilika za Uniju.

Prvi je na popisu Bernd Lucke, čelnik stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja se pojavila nedavno, koja nije protivnica Unije, do sada se nije pretjerano glasno upuštala u goruću raspravu o imigrantima u Njemačkoj. No Lucke vodi Nijemcima prihvatljivu kampanju u kojoj traži izlazak iz eurozone i povratak na u mnogim glavama neprežaljenu marku. Prema nekim anketama, AfD je već blizu toga da bude i treća stranka po snazi.

Alexis Tsipras, čelnik grčke Syrize, već je etablirano ime na europskoj političkoj sceni pa je bio kandidat europske nove ljevice za predsjednika EK. Grci su ga zavoljeli zbog oštrog protivljenja politici štednje koja je tu zemlju bacila na koljena, no ove je godine ipak zabilježen rast. On bi pak mogao izazvati nove izbore ako u parlamentu ne podrži kandidata vlade za novog predsjednika Grčke - u tom slučaju dolaze izvanredni izbori, a Syriza je trenutno najpopularnija stranka.

Marine Le Pen je također poznato ime. Liderica Nacionalnog fronta (FN) koji je osnovao njezin otac uspjela je tvrdom retorikom stranku dovesti na sam vrh popularnosti u Francuskoj. Ako pak ne bude nikakve bitne promjene, smiješi joj se svakako i drugi krug na predsjedničkim izborima 2017. Na lokalnim izborima iduće godine joj se pak smiješe povijesni uspjesi.

Britanac Nigel Farage sa svojim UKIP-om postao je pravom zvijezdom europske politike. Snažan je zagovornik izlaska Britanije iz EU, što bi mu na izborima u proljeće iduće godne moglo donijeti nezabilježeni uspjeh. Iako njegova stranka vjerojatno neće biti toliko utjecajna, bitno je veći problem što ide uz dlaku željama Britanaca da izađu iz EU pa u tom smjeru ide i politika sadašnje vlade.

Na popisu je i Pablo Iglesias, čelnik Podemosa, koji je po anketama trenutno i vodeća stranka.

Dovoljno je reći da ga zovu “španjolski Tsipras” i ako pobijedi na izborima u prosincu iduće godine, sasvim je jasno da će Madrid iz temelja promijeniti svoju politiku pristajanja na zahtjeve Bruxellesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:22