POGIBELJNI REKVIZIT

OPASNOST S PLAŽE KOJA VREBA IZ GOTOVO SVAKOG KUTKA I U SVIM DIJELOVIMA SVIJETA 'Doletio je do mene kao torpedo, ubo me u oko, probio mi mozak...'

 CROPIX

Vjerojatno ne postoji bolji način provođenja ljetnog popodneva nego na plaži, pod sjenom suncobrana. Međutim, nalet vjetra može pretvoriti zabavu u noćnu moru, piše BBC.

Prije četiri godine, Ed Quigley je na plaži s obitelji provodio Dan nezavisnosti, najveći američki praznik koji se obilježava 4. srpnja, kad je suncobran poletio iz pijeska i ubo ga u oko, prošavši kroz njegov mozak.

Ozljeda nije samo oštetila njegov vid nego i dio mozga koji je povezan s osjetom njuha i okusa, što je zauvijek izmijenilo njegov doživljaj uživanja u hrani i vinu, koji su njegova životna strast.

- Kad sjednem u restoran, naručim ono čega se sjećam kao ukusnog, kazao je za BBC.

Ed se posvetio širenju spoznaja o opasnostima koje prijete od suncobrana.

- Bio sam nesvjestan opasnosti prije moje nezgode, kazao je.

- Nakon moje nezgode saznao sam da se godišnje dogode tisuće nesreća povezanih sa suncobranima, a većina njih nije ni spomenuta u medijima, kaže Ed.

Podaci iz američke Komisije za sigurnost proizvoda pokazuju da je više od 31.000 osoba primljeno u bolnicu zbog ozljeda povezanih sa suncobranima u periodu od 2008. do 2017.

Neke od ovih ozljeda su bile relativno beznačajne. Ovog travnja je radio voditelja Chrisa Demma u glavu pogodio suncobran na plaži Myrtle.

- Sljedeće čega se sjećam je da sam se našao na pijesku, a lijevi dio moje glave je pulsirao, izjavio je i dodao kako je stajao oko 8 metara daleko od suncobrana. - Nisam uočio da se kreće prema meni, kazao je.

Demm je jedan od sretnijih. Prošle godine Margaret Reynolds je uživala na plaži u New Jerseyju kad je metalni suncobran doletio do nje i prošao kroz njezin gležanj. Morali su joj ga ukloniti kliještima.

Phyllis Caliano-Bahaj je 1999. pogodio suncobran dok je ležala na plaži pored osmogodišnjeg sina. Doletio je 'poput torpeda'. Imala je 13 šavova i pretrpjela je trajno oštećenje živaca na vratu. Sudski je dobila 200.000 dolara odštete.

Suncobrani su uzrokovali barem jednu smrt. Lottie Michelle Belk je 2016. smrtno stradala kad je neispravni suncobran prošao kroz njezin torzo dok je boravila na plaži Virginia. Njezina smrt je potaknula apele da se kreiraju bolja pravila sigurnosti po pitanju suncobrana na plažama.

Američki senatori Bob Menendez i Mark Warner su od državne službe tražili da se objave podaci o nastradalima od suncobrana, a zatražili su da se poboljša sigurnost suncobrana i izdaju upozorenja na opasnost od njih. Zasad nisu dobili odgovor.

Proizvođači suncobrana su upozorili na to da veliki broj korisnika ne postave suncobran pravilno i nisu svjesni da bi to mogao biti problem dok nalet vjetra ne otrgne suncobran i odnese ga dalje niz plažu.

Različiti proizvođači imaju različit pristup sigurnosti korisnika suncobrana u vjetrovitim danima. Neki koriste metalne držače i vijke. Drugi nalažu korisnicima da na dno suncobrana dodaju neki težak predmet. Po mišljenju stručnjaka, oba pristupa bi trebala biti učinkovita.

Bill Schermerhorn, predsjednik BeachBuba, osmislio je suncobran koji ima podnožje koje korisnici ispune pijeskom da bi ga fiksirali. On kaže da nema razloga zašto bi suncobran oduzeo život nekome ili mu nanio ozljedu.

- Ako vozite planinskim područjem i stijena padne i udari auto, to je nezgoda s prirodnim uzrokom, kazao je. - Suncobran koji nije pravilno postavljen i zato se krene kotrljati po plaži, to je vjerojatno rezultat nečije nesavjesnosti, kazao je za BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 23:25