PREDIZBORNE KOMPLIKACIJE

OPET SE ZAPETLJAO KOSOVSKI ČVOR Priština zabranila uvoz svega iz Srbije što nema službenu oznaku 'Republika Kosovo', Dačić: 'Ništa od dijaloga'

Ivica Dačić
 Ante Čizmić / CROPIX

- Ne namjeravamo nastaviti dijalog s Prištinom dok se ne ukinu takse i reciprocitet. To nam je neprihvatljivo i negacija je svih dogovora. Očekujemo reakciju međunarodne zajednice - kazao je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nakon što je kosovska vlada odlučila da na Kosovo mogu ući vozila s robom iz Srbije samo uz posjedovanje deklaracija i dokumenata na kojima piše - Republika Kosovo.

Naravno da je Beograd odmah reagirao, jer ovakvi potezi idu im naruku s obzirom na to da predsjednik Aleksandar Vučić samo traži razloge za što dulju odgodu dijaloga pa je šef ureda vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić odmah zatražio sankcije za Kosovo.

Priština je ovom odlukom o reciprocitetu praktično zabranila uvoz proizvoda iz Srbije ako na pratećim robnim dokumentima nije naznačeno Republika Kosovo, uz napomenu da je, ako toga nema, riječ o kršenju kosovskog ustava. Specijalni predstavnik Bruxellesa za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na svom Twitteru kako traži od Kosova da povuče svoju novu odluku.

Sve se to događa u vrijeme zahuktavanja predizborne utrke u Srbiji, dok na Kosovu smijenjeni donedavni premijer Albin Kurti počinje “borbu” za prijevremene izbore. Ponovno se zaoštrilo na liniji Srbija - Kosovo, a nastavak dijaloga koji je u zastoju već gotovo godinu dana sada se čini još daljim, jer obje strane, a pogotovo srpska, samo čekaju ovakve prilike da izbjegnu razgovore.

Prije nekoliko dana ustavni sud Kosova potvrdio je odluku predsjednika Hashima Thacija o imenovanju Avdullaha Hotija iz LDK-a za mandatara nove kosovske vlade pa se očekuje da bi novu vladu mogli sastaviti donedavno koalicijski partner Albina Kurtija - LDK, Haradinajeve AAK, Limajeve NISMA-e, Pacollijeve AKR te provučićeve Srpske liste. Doduše, Albin Kurti i njegovo Samoopredjeljenje tražit će nove izbore, pa već priprema i prosvjede na Kosovu u vezi s tim, jer prema svim anketama njegova popularnost raste, tako da će u Prištini pokušati učiniti sve da se spriječe novi izbori, koji im ne bi išli u prilog.

Čini se da ni jedna strana trenutno nije spremna na dijalog, pogotovo Srbija, kojoj prvi put tema Kosova nije u fokusu izborne kampanje. Vučiću ne odgovara trenutna lošija pozicija pa u prvi plan izbijaju razjedinjena opozicija i rasprave u oporbi oko bojkota izbora u Srbiji te napetosti oko Crne Gore.

Naime, Vučić za stol želi vratiti stalno podgrijavanu ideju o razgraničenju, odnosno svojevrsnoj podjeli Kosova, u kojoj bi Srbija “dobila” sjeverni dio, nastanjen većinom Srbima (oko 10 posto teritorija). Vučić smatra da je to jedini način da se u toj situaciji predstavi kao dobitnik koji je, eto, spasio barem dio Kosova te time i nastavak njegove vladavine. Stoga mu kriza na Kosovu odgovara, ali ne toliko i povratak Kurtija (on mu je koristan samo za odgađanje i zamrzavanje sukoba, a ne za postizanje bilo kakvog povoljnog dogovora).

No, Vučiću se ne žuri jer na Kosovu razgraničenje nije opcija pregovora, pa prema mišljenju nekih srbijanskih analitičara trenutno nema prostora ni za kakav kompromis dviju strana te se ne može ni očekivati da nastavak dijaloga donese bilo kakav rezultat. Doduše, sve je veći pritisak iz EU i SAD-a, koji žele riješiti kosovski čvor u sljedećih nekoliko mjeseci, najviše godinu dana, od čega se diže kosa na glavi svima od Beograda do Moskve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:55