SUZBIJANJE KORONAVIRUSA

OPREZ NA SVAKOM KORAKU: SREDIŠNJA BANKA U SEULU NAJAVLJUJE KARANTENU ZA NOVČANICE! Dva tjedna će ih držati u sefu, a neke će i spaliti i 'oprati'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.03.2020. u 15:11

South Korean soldiers wearing protective gear spray disinfectant to help prevent the spread of the COVID-19 coronavirus, at the Daegu International Airport in Daegu on March 6, 2020. - South Korea's total reported infections -- the largest figure outside China, where the virus first emerged -- rose to 6,593 on March 6, the Korea Centers for Disease Control and Prevention said. (Photo by - / YONHAP / AFP) / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT NO ARCHIVES RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE
AFP

Središnja banka Južne Koreje objavila je u petak da će uvesti dvotjednu karantenu za novčanice kako bi uklonila tragove koronavirusa, a neke će i spaljivati kako bi što efikasnije suzbila njegovo širenje.

"Svu gotovinu dopremljenu iz lokalnih banaka središnja će banka dva tjedna držati u sefu budući da virus nakon devet dana obično ugiba", kazao je za Reuters neimenovani službenik banke.

Iz središnje banke poručuju i da će novčanice 'oprati' na visokoj temperaturi prije no što budu ponovo puštene u promet.

Rutinski postupak 'pranja' podrazumijeva grijanje novčanica na 150 Celzijevih stupnjeva dvije do tri minute. Potom se novčanice pakiraju i neko vrijeme drže na temperaturi od 42 stupnja. Time se novac de facto dezinficira, objašnjavaju u središnjoj banci.

Banka će postrožiti i rutinski postupak spaljivanja prljavih novčanica iz svih dijelova zemlje kako bi se zaustavilo širenje bolesti, rekao je neimenovani korejski dužnosnik koji je želio ostati anoniman jer nije ovlašten za razgovore s medijima.

Do petka ujutro Južna Koreja potvrdila je 196 novih slučajeva zaraze koronavirusom odnosno ukupno 6.284 potvrđenih slučajeva, najviše izvan Kine. Zbog toga je gotovo 100 zemalja uvelo ograničenja za posjetitelje iz Južne Koreje, podsjeća Reuters.

I Peking je prema današnjem izvješću u kineskim medijma naložio zajmodavcima da u sklopu borbe protiv virusa dezinficiraju novčanice i uskladište ih u suhom prostoru sedam dana.

Izdvajamo