U DOHI

OPREZAN NASTAVAK RAZGOVORA NAKON DVODNEVNOG PREKIDA Pregovori Sjedinjenih Država i afganistanskih talibana "napreduju korak po korak"

 James Mackenzie / REUTERS

Mirovni pregovori između Sjedinjenih Država i talibana napreduju korak po korak, izjavio je jedan glasnogovornik pobunjene skupine u nedjelju, dan nakon napada na američko-afganistansku bazu u kojem je bilo puno žrtava.

Razgovori između dviju strana su nastavljeni u subotu u Dohi nakon dvodnevnog prekida kako bi omogućili interni dogovori.

"Pregovori koji traju u Dohi napreduju korak po korak. Pošto je pitanje o kojem se raspravlja ključno i osjetljivo, nužan je oprez", rekao je Zabihullah Mujahid u priopćenju.

Glasnogovornik je precizirao da se pregovori vode o pojedinostima i povlačenju američkih snaga i naglasio da dogovor još nije postignut.

Ekipa američkih pregovarača koju vodi izaslanik Zalmay Khalilzad nije komentirala napredovanje pregovora.

The New York Times je u četvrtak u jednom članku objavio da se razmatra plan Pentagona koji predviđa povlačenje američkih snaga iz Afganistana za između tri do pet godina.

Washington radi na prekidu vatre i pokretanju dijaloga između talibana i vlade u Kabulu, što su pobunjenici više puta odbacili.

U napadu na američko-afganistansku bazu u pokrajini Helmand ubijena su 23 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti. Ministarstvo obrane je navelo da je ubijeno najmanje 20 tallibana koji su sudjelovali u napadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:10