EMOCIONALNI TRENUTAK

OPROŠTAJ DUG 70 GODINA Obitelj nizozemskog borca kojeg su pogubili nacisti konačno dobili njegovo posljednje pismo

 AFP

Vrlo emocionalni trenutak doživjela je ovih dan obitelj nizozemskog borca protiv nacista Petera Willa, koji je ubijen u koncentracijskom logoru pred sam završetak Drugog svjetskog rata. Netom prije nego su ga nacistički okupatori Nizozemske pogubili, Peter je napisao posljednje pismo svojoj ženi i šestorci sinova.

No, za razliku od njegova vjenčanog prstena i penkale, koji su obitelji vraćeni davne 1949. godine, pismo nikada nije stiglo. Ono se nalazilo u novčaniku pokojnika, kojeg su greškom spojili s drugom žrtvom. Igrom slučaja ove je godine obiteljski prijatelj Willovih surfao online arhivom koja dokumentira sudbine nacističkih žrtava te opazio poznatu fotografiju. Ubrzo potom je novčanik, zajedno s pismom, vraćen obitelji.

Jedan od sinova, Joop Will za medije je prokomentirao pronalazak pisma svojeg oca: "Nismo to očekivali u ovom trenutku te je pronalazak pisma bio vrlo emocionalan za nas. U ovoj priči za nas kraja nema, ona je uvijek u našim mislima" - rekao je Joop koji je imao tek 10 godina u vrijeme kad su nacistički vojnici uhapsili njegova oca.

Peter Will, po zanimanju inspektor za meso, je tijekom rata pomagao savezničkim pilotima čiji su avioni bili srušeni, skrivajući ih u napuštenoj klaonici. Njegovi sinovi još se sjećaju kako je dalekozorom znao pretraživati nebo gledajući napade. Uhićen je 1943. godine, godinu potom prevezen u koncentracijski logor gdje je 1945. ubijen pred sam kraj rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:32