MAĐARSKI PREMIJER U NJEMAČKOJ

Orban za ubrzanje pregovora EU i Srbije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 10.02.2020. u 21:17

Hungary prime Minister Viktor Orban addresses the National Conservatism conference gathering several European far-right and sovereignist leaders on February 4, 2020, in Rome. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Alberto PIZZOLI / AFP

Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban se tijekom posjeta njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u ponedjeljak snažno založio za ubrzanje pristupnih pregovora između Srbije i Europske unije.

"Razgovori sa Srbijom moraju biti ubrzani i okončani. Samo tako se može postići stabilizacija zapadnog Balkana“, rekao je Orban na konferenciji za novinare uoči razgovora s njemačkom Merkel u Berlinu.

Dvoje čelnika su se založili za to da se na samitu EU-a u ožujku omogući početak pristupnih pregovora Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Merkel je pohvalila gospodarski razvoj Mađarske i razvoj njemačko-mađarskih ekonomskih odnosa.

"Gospodarski razvoj se, posebice u Mađarskoj, dogodio vrlo, vrlo dobro. A ja mislim da je to i zbog Europske unije“, rekla je Merkel.

Naglasila je kako Mađarska spada u one zemlje koje su se unatoč teškim početnim uvjetima gospodarski razvile u vrlo dobrom smjeru.

"Za to su zaslužne pametne investicije uz istodobni razvoj gospodarstva", rekla je Merkel koja je napomenula kako je njemačko i mađarsko gospodarstvo "tijesno povezano“.

Merkel i Orban na konferenciji nisu govorili o političkim odnosima dviju država koji su već godinama napeti zbog različitih stajališta o izbjegličkoj krizi i njemačkih kritika Orbanovih politika koje po mišljenju Berlina potkopavaju vladavinu prava u Mađarskoj.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo