PRIJETNJA ŠEFA AL-QA'IDE

Osama bin Laden: Naši napadi na Ameriku nastavit će se sve dok podržavate Izraelce!

Al Qaeda leader Osama bin Laden addresses a news conference in Afghanistan in this May 26, 1998 file photo. Bin Laden urged European nations in an new audio tape aired on September 25, 2009 to withdraw their troops from Afghanistan. REUTERS/Stringer (AFGHANISTAN HEADSHOT IMAGES OF THE DAY)
 REUTERS

DUBAI - Prvi čovjek terorističke mreže al-Qa'ide Osama bin Laden na audio je snimci emitiranoj na TV Al Jazeeri preuzeo odgovornost za neuspjeli pokušaj rušenja putničkog zrakoplova nad Detroitom na Božić. Najtraženiji čovjek svijeta u najnovijem je obraćanju javnosti zaprijetio novim napadima na Sjedinjene Države.

- Poruka koja vam je poslana pokušajem herojskog ratnika iz Nigerije Umara Farouka Abdulmutallaba samo je potvrda naše prethodne poruke koju su poslali heroji 11. rujna - rekao je bin Laden na danas emitiranoj snimci i dodao: - Da smo vam te poruke mogli prenijeti riječima, ne bismo koristili zrakoplove.

- Nije pošteno da vi uživate u sigurnosti dok naša braća u Gazi pate. Amerika neće imati mira sve dok isto ne realiziramo u Palestini. Naši napadi nastavit će se sve dok podržavate Izraelce - zaprijetio je Osama bin Laden.

Agencija AP navodi kako ne postoji način na koji bi se potvrdilo da je na snimci glas Osame bin Ladena, no sliči prethodnim snimkama šefa al-Qa'ide.

Podsjetimo, 25. prosinca mladi Nigerijac povezan s al-Qa'idom u gaćama je u putnički avion prošvercao eksploziv i pokušao raznijeti zrakoplov nad Detroitom, no bomba je zakazala. Abdulmutallab američkim je vlastima priznao kako su ga za napad obučili al-Qa'idini operativci u Jemenu.

Odgovornost za napad preuzeo je ogranak terorističke mreže imena Al-Qa’ida na Arapskom poluotoku.

Najnovijom porukom Osama bin Laden sugerira da je upravo on naručio napad. Ako je to točno, nedavna nagađanja analitičara da al-Qa’idini ogranci u Sjevernoj Africi ili na Arapskom poluotoku djeluju neovisno o Bin Ladenu pokazuju se neispravnima.

Reakcije na poruku su različite. Izraelci su ravnodušni, a Britanci strepe.

U izraelskom ministarstvu vanjskih poslova ističu da najnovija poruka nije ništa novo.

- To je i prije rekao. Teroristi uvijek traže apsurdne isprike za svoja odvratna djela - poručuju.

S druge strane, britanski ministar vanjskih poslova David Milliband je nekoliko sati nakon objave snimke rekao da opasnost od terorističkog napada i dalje ostaje “vrlo realna”, o čemu govori i prekjučerašnje podizanje pripravnosti u Britaniji. Uz to, britanski mediji izvještavaju i da al-Qa’ida u Jemenu priprema i žene “zapadnjačkog izgleda” za samoubilačke napade

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 20:23