SARAH MCIVER

Oslobođena Kanađanka pritvorena u Kini

Kanađanka koja je ovaj mjesec pritvorena u Kini vratila se u svoju domovinu nakon puštanja iz pritvora, otkrio je u petak glasnogovornik kanadske vlade u vrijeme zahlađenja odnosa dviju država zbog pritvaranja direktorice Huaweija u Vancouveru.

Glasnogovornik nije objavio kad je Kanađanka puštena ni kad se vratila u zemlju. Televizija CBC ranije ju je identificirala kao učiteljicu Sarah McIver.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ovaj je mjesec objavilo da je McIver "administrativno kažnjena" zbog ilegalnog rada.

Ona je bila treća kanadska državljanka uhićena u Kini otkad je 1. prosinca u Vancouveru pritvorena Meng Wanzhou, financijska direktorica telekomunikacijskog diva Huawei. No kanadski dužnosnik ističe kako to uhićenje nema veze s pritvaranjem kanadskih državljana. Wanzhou je pritvorena zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana.

Kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland prošli tjedan nije je spomenula u pozivima za oslobađanje dvoje kanadskih državljana.

Kineski sud će u subotu saslušati žalbu u slučaju kanadskog državljana pritvorenog zbog krijumčarenja "ogromne količine droge" u Kinu, što bi moglo dodatno otežati odnose između dviju država.

Kina je 2009. smaknula Britanca koji je u državu unio heroin, što je London žestoko kritizirao zbog izostanka procjene njegovog mentalnog stanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:35