RADNA SKUPINA UN-a

OSNIVAČ WIKILEAKSA IZLAZI IZ SOBIĆKA U VELEPOSLANSTVU EKVADORA? 'Ilegalno je pritvoren, ima pravo i na kompenzaciju!'

 Reuters

Hoće li Julian Assange konačno izaći iz ekvadorskog veleposlanstva i nakon tri i pol godine kao slobodan čovjek prošetati ulicama Londona? Ako je suditi po odluci radne grupe Ujedinjenih naroda to bi se moglo dogoditi vrlo brzo, možda čak i danas. UN je, naime, u svome izvještaju ocijenio da je osnivač Wikileaksa 'proizvoljno' pritvoren i da mu se hitno mora osigurati sloboda kretanja. Oni smatraju da su vlade Švedske i Velike Britanije Assangeu uskratile slobodu i da zbog toga ima pravo na kompenzaciju.

- Pozivamo švedske vlasti da ponovno razmotre cijelu situaciju zbog koje je došlo zbog nemara njihovog tužiteljstva. Assangeu se treba osigurati sigurnost i slobodu u najkraćem mogućem roku. Panel UN-a smatra da treba što prije izaći iz pritvora - stoji u prioćenju.

- Assangea su britanske vlasti tri puta pritvarale. Prvo je bio u zatvoru, potom u kućnom pritvoru i na kraju je zatočen u ekvadorskom veleposlanstvu.

Međutim, čini se da Britance taj izvještaj i nije previše uzbudio. Odmah su naveli da će Assangea uhititi i izručiti u Švedsku.

Assange (44) je pobjegao u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u lipnju 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog ispitivanja o navodima da je počinio silovanje 2010., što on negira. Međutim, veći je problem njegov strah da bi ga Švedska mogla izručiti SAD-u gdje bi mu se sudilo zbog objava tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:36