NEDOSTAJE JOJ KAPITALA

OSNOVANA PRIJE 550 GODINA Najstarija banka na svijetu pred kolapsom?

Dioničari banke Monte dei Paschi di Siena nisu dali odobrenje da se nužna dokapitalizacija izvede u siječnju.
 YouTube

RIM - Dioničari najstarije banke na svijetu, talijanske Monte dei Paschi di Siena, odobrili su tijekom vikenda povećanje kapitala banke za tri milijarde eura, no tek u svibnju, što je izazvalo neizvjesnost oko toga hoće li ta banka morati biti nacionalizirana.

Glavni dioničari te treće po veličini talijanske banke odbili su plan njezina spašavanja, koji je predviđao prodaju tri milijarde eura vrijednih dionica u siječnju. Umjesto toga, nužno povećanje temeljnog kapitala odgodili su za 12. svibnja.

Predsjednik upravnog odbora te banke Alessandro Profumo, inače bankar s međunarodnim ugledom i nekadašnji čelnik Unicredita, mogao bi dati ostavku nakon tog, dosad nezabilježenog sukoba s najvećim dioničarem Fondazione Montepaschi, dobrotvornom zakladom blisko povezanom s lokalnim političarima. Ostavku bi mogao dati i izvršni direktor banke Fabrizio Viola.

Profumo i Viola već su osigurali podršku skupine banaka koje bi jamčile za izdavanje prava, no pod uvjetom da se povećanje temeljnog kapitala provede do kraja siječnja.

Pozornost se sad usmjerava na Rim, gdje i ministarstvo gospodarstva, koje nadgleda zaklade banaka, i talijanska središnja banka, pomno prate tijek zbivanja.

Ta najstarija svjetska banka, osnovana 1472. godine, treba sakupiti od investitora gotovinu kako bi vratila 4,1 milijardu eura državne pomoći, dobivenu ranije ove godine, i tako izbjegla nacionalizaciju. Poslovanje te banke pogodili su dužnička kriza u eurozoni i gubici u trgovanju derivatima.

Povećanje bančina kapitala dio je plana restrukturiranja, koji je dogovoren s Europskom komisijom.

Glasnogovornik talijanskog ministarstva financija u nedjelju navečer je za agenciju ANSA izjavio da je prioritet vlade da se novac poreznih obveznika vrati te da Rim nije zainteresiran za nacionalizaciju Monte Paschija.

Zaklada Fondazione Montepaschi, najveći dioničar u Monte Paschiju, ima 33,5 posto udjela u vlasničkoj strukturi banke. Njezina čelnica Antonella Mansi izjavila je da bi povećanje kapitala u siječnju znatno umanjilo vlasnički udjel zaklade u banci te joj u konačnici ne bi ostalo gotovo ništa za prodati kako bi podmirila vlastite dugove, koji se kreću oko 340 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:28