RIJETKO VIĐEN PROMETNI KOLAPS

OSTACI URAGANA STIGLI NA EUROPSKO TLO, REZULTATI SU RAZORNI Velika Britanija je potopljena, u jednom danu palo kiše koliko inače padne u mjesec dana

 
 Andrew Boyers / REUTERS

Velika se Britanija muči s poplavama nakon što je u utorak na području Londona tijekom olujnog nevremena palo kiše koliko inače padne u mjesec dana, piše Daily Mail. Tamošnja Agencija za zaštitu okoliša izdala je 35 upozorenja za nadolazeće obilne kiše, a od Britanaca se traži da oprez jer će ovakve vremenske neprilike trajati do kraja ovog tjedna. Posljedice su to udara ostataka uragana Humberta koji je s Atlantskog ocean stigao u Britaniju.

Britaniju će do početka listopada "prati" kiše, a nevrijeme koje će uključivati jake vjetrove, maglu, munje i grmljavinu "Otok" bi moglo zadesiti već ovog tjedna. Još gore nevrijeme trebalo bi Veliku Britaniju pogoditi u subotu pa se mnogi s pravom boje težih poplava.

A car is driven into a flooded section of road after heavy rain caused localised flooding in Milton Keynes, Britain September 24, 2019. REUTERS/ Andrew Boyers
Andrew Boyers / REUTERS

"Ovako nestabilno vrijeme prevladavat će do vikenda, a u nedjelju će nas zadesiti još jedan val niskog tlaka. To je zato što se mlazna struja pomjerila na jug Britanije i donosi nestabilno vrijeme s Atlantika. Ovog i sljedećeg tjedna u nekim dijelovima zemlje bit će poprilično obilnih kiša i jakih vjetrova", rekao je glasnogovornik Državnog hidrometeorološkog zavoda Velike Britanije Grahame Madge.

London, UNITED KINGDOM  - *EXCLUSIVE*  - As the inclement autumnal weather sets in, London endured a series of flash floods with Tower Bridge flooded.

BACKGRID UK 24 SEPTEMBER 2019, Image: 473094669, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid UK, Cobra / BACKGRID
Profimedia, Backgrid UK, Cobra / BACKGRID

Na "Otoku" su trenutno na snazi četiri crvena upozorenja za poplave - jedno za područje od mjesta Frome u okrugu Somerset do Dorchestera u Dorsetu te tri oko mjesta Whinny Brook nadomak Liverpoola.

Tisuće korisnika javnog prijevoza u utorak je kasnilo na svoje destinacije jer su tračnice bile poplavljene, a stanice metroa zatvorene. Stanica kod Ulice Liverpool poplavila je te uzrokovala kašnjenje i napunila stanicu putnicima koji su čekali da se vrijeme smiri.

A leak is seen at Liverpool Street Station after flash floods in London, Britain September 24, 2019. in this screen grab obtained from social media video. @Sanoobar via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
@Sanoobar via REUTERS

Ukupno četiri stanice u potpunosti su ili djelomično zatvorene zbog kiše. Prometni "čep" trajao je više sati.

"Nikada nisam vidio tako što. Inače mi od stanice do ureda treba doslovno minuta, a (u utorak) mi je trebalo skoro sat vremena", rekao je 38-godišnji Londončanin. "Morao sam nazvati šefa i reći mu da ću zakasniti. Nije mi vjerovao dok mu nisam poslao fotografije."

Što se tiče ostatka Velike Britanije, najviše je kiše palo u mjestu Boscombe Down u okrugu Wiltshire na jugoistoku Engleske, gdje je tijekom 12 prijepodnevnih sati palo 51,2 milimetara kiše. U nekim je predjelima 50 milimetara kiše palo i u manje od 12 sati.

A cyclist pedals into a flooded section of road after heavy rain caused localised flooding in Milton Keynes, Britain September 24, 2019. REUTERS/ Andrew Boyers
Andrew Boyers / REUTERS

Teška kiša u mjesto Harrogate u okrugu Yorkshire pravila je probleme biciklistima koji su se natjecali u utrci Road World Championships.

Sjeverna Irska i sjeverozapadna Škotska većinom su pošteđene kiše.

"Jesensko će se vrijeme zadržati tijekom narednih dana, a bit će mokro i vjetrovito. Doduše, neće biti tako teško kao što je to bilo (u utorak). Bit će i nekih suhih razdoblja", rekao je djelatnika Državnog hidrometeorološkog zavoda Velike Britanije John Griffiths.

Nestabilno vrijeme popraćeno kišom u Hrvatsku stiže u srijedu popodne

Meteorolog RTL televizije Nikola Vikić-Topić kaže da će se vrijeme u Hrvatsku u srijedu u popodnevnim satima destabilizirati. Kiša koja će zbog nestabilnog vremena pasti prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, dok će iza 17 sati kiša "oprati" i Gorski Kotar te Liku.

U središnjoj Hrvatskoj, tako i na zagrebačkom području, kišu očekujemo tek iza 19 sati, dok će je u Slavoniji i na jugu Dalmacije biti tek kasno u noći, uglavnom iza 22 sata.

"No, u vezi današnje kiše važno je naglasiti dvije stvari – iako je ona u zapadnim krajevima moguća već poslijepodne, glavnina posvuda stiže tek kasno navečer i u noći na četvrtak! I drugo, iako će kiša ponegdje biti obilnija, nigdje neće pasti tako velika količina kao u ponedjeljak. Tako je lokalno moguće do najviše 50 l/m2 za razliku od 80 do 100 l/m2 koje smo imali prije dva dana. Ipak, i pri tih 50-ak l/m2, ako padnu u kratko vrijeme, ponovno može doći do bujičnih poplava", navodi Vikić-Topić.

Najveća vjerojatnost za obilniju kišu tijekom noći je na širem području otoka Cresa, Krka, Raba te pod Velebitom, od Senja do Karlobaga. U Gorskom kotaru i Lici do jutra će se skupiti 20-ak l/m2, dok drugdje ne očekujemo količine veće od 10 l/m2. Kiša će sutra u većini krajeva već tijekom jutra i prijepodneva prestati i počet će se razvedravati, a najdulje će se oborine zadržati u istočnoj Slavoniji te osobito u Srijemu i Baranji gdje može padati sve 15, 16 sati.

U četvrtak na kopnu još malo kiše može pasti ujutro, u Slavoniji i do podneva. Onda ide razvedravanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:27