HLADAN TUŠ

OSTAVILA LAGODAN ŽIVOT I OTIŠLA U RAT PROTIV ISIS-a Kada se vratila u domovinu uslijedio je šok: Džihadiste žele rehabilitirati, a nju šalju u zatvor!

 Facebook

Mlada Dankinja Joanna Palani prije godinu dana postala je udarna svjetska vijest nakon što je otkriveno da je ostavila lagodan život u domovini, napustila fakultet i otišla u Siriju ratovati protiv ISIS-a. Atraktivna studentica se pridružila kurdskim snagama koje su oslobodili grad Kobane na turskoj granici. Međutim, umjesto hvalospjeva, u domovinu ju je dočekao šok. Odmah po povratku danska obavještajna služba oduzela joj je putovnicu kako se više ne bi vratila u Siriju.

Dobila je 12-mjesečnu zabranu putovanja, ali ona je na sudu priznala kako je 6. lipnja ove godine otišla u Katar. Vlasti su odmah reagirale i strpale ju u pritvor.


Facebook

Njezin odvjetnik, Erbil Kaya, ogorčen je činjenicom da se danske vlasti bore protiv osobe koja je ratovala uz bok danskih vojnika i ostalih koalicijskih snaga.

- Ovo je sramota! Povratnike iz Sirije koji su se borili na strani ISIS-a pokušavaju rehabilitirati, a nju žele iza rešetaka. Mi smo prva zemlja svijeta koja kažnjava osobe koje se bore na strani međunarodne koalicije. Neviđeno licemjerje! Dakle, želimo oprostiti teroristima, a kazniti ljude koje se bore za pravdu. Nema smisla, zar ne? - očajan je Kaya.

Palani je kći iranskog Kurda i rođena je u izbjegličkom kampu u Ramadiju 1993. godine. Njezina obitelj tri godine poslije doselila se u Dansku. Kako sama kaže, otišla je Kurdistan se boriti za 'ženska prava i demokraciju'. Sada joj prijeti dvogodišnja zatvorska kazna...

Facebook

Facebook

Facebook

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:49