IPAK IZABRAN

OŠTRI PRIJEPORI U SRBIJI OKO IZBORA PUČKOG PRAVOBRANITELJA 'Pa on je studirao 13 godina, i to s prosječnom ocjenom...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.07.2017. u 17:34

Newly elected Serbian President Aleksandar Vucic gives a speech during the swearing-in ceremony at the parliament building in Belgrade, Serbia, May 31, 2017. REUTERS/Marko Djurica - RTX38CKX
Marko Đurica / REUTERS

 Skupština Srbije danas je većinom glasova izabrala Zorana Pašalića za novog pučkog pravobranitelja, nakon što je prethodni pravobranitelj Saša Janković podnio ostavku kako bi se kandidirao na predsjedničkim izborima održanim 2. travnja.

Pašalića su na novu dužnost predložile vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) i njezini koalicijski partneri, a izabran je sa 142 glasa za i 20 glasova protiv, od ukupno 250 zastupnika koliko ih ima srbijanski parlament.

Zoran Pašalić (59) od 2010. godine obnašao je dužnosti predsjednika Prekršajno-žalbenog suda u Beogradu, od 2008. bio je na čelu Gradskog suda za prekršaje grada Beograda, a za suca prekršajnog suda imenovan je 2003.

Pašalićevom izboru prehodili su oštri prijepori jer mu oporba zamjera što je studirao 13 godina i diplomirao s prosječnom ocjenom  6,72.

Istodobno, predstavnici vladajuće koalicije već javno istaknuli zahtjev da Pašalić stupanjem na dužnost napravi "čistku" i raspusti cijeli ured pučkog pravobranitelja kako bi "uspostavio diskontinuitet" s vremenom i suradnicima Saše Jankovića, koji je naprednjacima postao trn u oku jer se otvoreno suprotstavio politici Aleksandra Vučića.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo