UGLEDNI SVEĆENIK

Otac Benedikt brani svećenike pedofile: 'Tinejdžeri su krivi jer ih zavode!'

Groeschel uživa veliki ugled, a pred 25 godina je osnovao konzervativni katolički red Franjevačka braća obnove

U nedavnom intervjuu za američki National Catholic Register, otac Benedict Groeschel (78) izjavio je da su tinejdžeri krivi za zavođenje svećenika u mnogim slučajevima seksualnih prijestupa klera.

- Ljudi u svojim glavama imaju sliku nekoga tko planira [napastovati], psihopata. Ali nije tako. Zamislite si čovjeka koji proživljava nervni slom, a progoni ga tinejdžer. U mnogim slučajevima, ta mlada osoba – od 14, 16, 18 godina – je zavodnik, izjavio je Groeschel.

Upitan za pojašnjenje, dodao je da mnogi mladi u svećenicima traže očinske figure. Naglasio je i da se u većini slučajeva radi o heteroseksualnim odnosima, ali i da se na seksualne odnose između muškaraca i dječaka povijesno nije gledalo kao na zločine.

- Ako se vratite [samo] 10 do 15 godina u prošlost, građanske tužbe zbog seksualnog [zlostavljanja] bile su vrlo rijetke, osim za prava silovanja ili slučajeve nasilja. Nitko o tome nije razmišljao na taj način. Osim toga, sklon sam misliti da [svećenici] ne bi trebali ići u zatvor nakon svog prvog prekršaja, jer im nije bila namjera počiniti zločin, dodao je Groeschel.

Groeschel uživa veliki ugled u američkim biskupijama, iako se pred 25 godina odmetnuo od glavne struje i osnovao konzervativni katolički red koji je nazvao Franjevačka braća obnove . Doktor je psihologije, s diplomom Sveučilišta Columbia.

Činjenica da je njegov intervju objavljen u Registeru, i to bez popratnih komentara, vrlo je značajna, s obzirom da je ta publikacija povezana s vjerskim redom Legije Krista . Legija se svojedobno našla u središtu jednog od najvećih skandala crkve u SAD-u, kad je otkriveno da je moćan svećenik Marcial Maciel godinama zlostavljao sjemeništarce. Maciel je najutjecajniji katolički svećenik koji je ikad optužen za seksualno zlostavljanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:41