NOVI DETALJI

OTAC TINEJDŽERA HAKERA UHIĆENOG U SRBIJI 'Potresen sam. To što je još kao klinac programirao nešto za tog Hrvata, ne znači da ga treba sotonizirati'

 
Ilustracija
 Steve Marcus / REUTERS

U policijskoj akciji razotkrivanja međunarodne hakerske bande koju je vodio 18-godišnjak iz Hrvatske, uhićena su i dvojica mladića iz Srbije, Jovan (19) iz Prokuplja i Vukašin (21) iz Rume, piše Blic.

Njih dvojica su osumnjičeni da su bili administratori servisa "WEBSTRESSER", hakerske grupe koja je po narudžbi klijenata srušila čak četiri milijuna web stranica širom svijeta. Na meti hakera bile su banke, državne institucije, policija i stranice za igru.

Jovanov otac za Blic je rekao da je znao da njegov sin već godinama 'programira nešto za tog Hrvata', ali nije imao pojma o kakvom se poslu radi.

'U rasulu sam. To što je još kao klinac programirao nešto za tog Hrvata i dobivao neke sitne pare, ne znači da bi trebalo dijete sotonizirati. On je čak provjeravao sigurnost nekih naših web stranica ranije i slao im mailove da ih upozori na sigurnosne propuste. To mi se osobno pohvalio. On je vrlo pošten i nema kvarnu dušu', kaže Milan M.

Jovan M. je do prije mjesec dana bio učenik 4. razreda Tehničke škole '15. maj' iz Prokuplja, no kako je skupio čak 300 neopravdanih sati, prešao je na izvanredno školovanje. Zanimljivo, iz predmeta programiranje i računalne mreže imao je dvojke.

Njegovi školski kolege znali su za njegovu zaluđenost kompjuterima, ali ne i da je bio dio kriminalne bande.

'Ima 'kliker' za tehniku ali to je za njega bila samo zabava. Po cijeli dan je sjedio za kompjuterom i skidao neke fore.'

Inače, istraga koja je dovela do uhićenja međunarodne hakerske bande, počela je još u listopadu prošle godine i u njoj su sudjelovali istražitelji iz više zemalja i Europol. Akcija je započela u Srbiji uhićenjem Jovana i Vukašina, a nastavila se u drugim zemljama i na kraju dovela do uhićenja mozga čitave operacije, 18-godišnjeg Kristijana R. iz Hrvatske.

Web stranica preko koje su operirali, Webstresser, trenutno je blokirana, a dok je radila bila je smatrana jednim od najvećih svjetskih tržišta za tzv. DDoS napade s više od 163.000 registriranih korisnika.

Radili su tako da su po narudžbi klijenta rušili određene web stranice i tu svoju uslugu naplaćivali.

Srpski mediji pišu da je mladićima prilikom uhićenja oduzeto 2.226.000 dinara (oko 140.000 kuna) i 1,87 bitcoina (oko 15.000 kuna).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:44