TAOCI U SLOVJANSKU

OTETI OESS-ovci: 'Dobro smo. Želimo kući, ali nas ne puštaju'

 AFP

SLOVJANSK - OESS-ovi promatrači koje su u petak uhitili proruski separatisti u Slovjansku, gradiću na istoku Ukrajine, "ratni su zarobljenici", rekao je u nedjelju separatistički vođa Vjačeslav Ponomarjov.

Pobunjenici su uz to uhitili trojicu ukrajinskih časnika koje još drže, rekao je novinarima.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) najavila je u nedjelju da će u Slovjansk poslati skupinu pregovarača ne bi li pokušali ishoditi oslobađanje svojih vojnih promatrača koji su u rukama proruskih separatista.

"Danas bi trebali stići na teren", rekla je za AFP Tatjana Bajeva, glasnogovornica te organizacije.

"Nadamo se da ćemo iscrpnije informacije moći dati kada stignu i kada počnu pregovori - ako se to dogodi", dodala je.

Trinaestorica vojnih promatrača - osam stranih i pet ukrajinskih - od petka su u rukama proruskih boraca.

Pregovarači poslani u Slovjansk dio su posebnog izaslanstva sa sto OESS-ovih promatrača u Ukrajini gdje na istoku raste napetost između vlasti i proruskih pobunjenika.

Separatistički čelnik kazao je da su njegovi ljudi tijekom noći zatočili tri časnika ukrajinskih snaga sigurnosti koji su sudjelovali u operaciji protiv separatista u obližnjem gradu Horlivki.

Oteti OESS-ovci dobro, ne zna se kad će na slobodu

Njemački promatrač Organizacije za europsku sigurnost i suradnju zatočen na istoku Ukrajine rekao je u nedjelju na konferenciji za novinare u Slovjansku na kojoj je bilo svih osam OESS-ovih promatrača da su dobro, ali se ne zna kad će biti pušteni.

Osmero zapadnih promatrača iz OESS-a koje proruski separatisti drže od petka, bilo je u nedjelju na tiskovnoj konferenciji u Slovjansku, pobunjeničkom uporištu na istoku Ukrajine, javlja novinar AFP-a.

"Svi europski dužnosnici dobro su i nitko nije bolestan. Nema naznaka o tome kada bismo mogli biti pušteni kući", rekao je njemački pukovnik Axel Schneider i dodao kako ga "nitko nije taknuo" i da nije bilo fizičkog zlostavljanja.

"Želimo iz dubine srca što prije otići kući", rekao je Schneider i objasnio kako im sigurnost u Slovjansku jamči osoba koja je de facto gradonačelnik toga grada i lokalni separatistički vođa Vjačeslav Ponomarjov.

Ponomarjov je prvi ušao u dvoranu u kojoj se okupilo šezdesetak novinara, a slijedili su ga promatrači u civilnim odijelima i očito dobrog zdravlja, javlja AFP.

Ponomarjov je rekao kako će se u nedjelju sastati s izaslanstvom OESS-ovih promatrača kojem je cilj oslobađanje otete skupine. Rekao je da je u subotu razgovarao s OESS-om i ugovorio taj susret.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:36