STRAVA U AFRICI

Otimaju mlade djevice jer vjeruju da će ih spolni odnos s njima izliječiti od AIDS-a: Ja sam za tebe dao stoku i ti si mi žena, sviđalo se to tebi ili ne!

Običaj prodavanja djevojčica i dogovaranja brakova pomogla je širenju ove prakse - i HIV-a
 AP

KWACELE – U južnoafričkoj pokrajini Istočni Rt zadnjih se deseljeća proširilo moderno vjerovanje da spolni odnos s mladom djevicom liječi muškarce od HIV-a, pogotovo starije muškarce. Tom vjerovanju pogodovala je i praksa otimanja ili kupovanja za brak mladih djevojaka. Nekima od njih je tek 12 godina, a osim što su ih inače prodavali ili ih prisiljavali na dogovorene brakove, sada ih koriste i kao hodajući 'lijek' protiv HIV-a.

Ova je praksa nazvana ukuthwala, što se prevodi kao 'uzeti' ili 'podići', a roditelji djevojčica često pristaju na dogovoreni brak u zamjenu na novčanu naknadu, piše CNN .

Svjetska kampanja protiv AIDS-a (WAC) već godinama pokušava educirati stanovnike ovih izoliranih zajednica o AIDS-u i naučiti ih da je ukuthwala ilegalna. Najveći problem je, kažu terenski radnici WAC-a, što stanovnici, pogotovo stariji, jednostavno ne razumiju kako njihovi običaji mogu biti krivi i u nesrazu sa zakonom.

Jedna takva terenska radnica je Nombasa Gxuluwe koja je i rođena u Istočnom Rtu. Svaki dan sate provede pokušavajući uvjeriti muškarce u selima da su se pravila promijenila i da više ne vrijedi što je vrijedilo prije.

U WAC-ovom dokumentarcu Ukuthwala: Ukradena nevinost, jedna od otetih djevojčica iz sela Lusikisiki ispričala je svoju priču.

- Pozvala me susjeda i pitala me želim li se udati. Ja sam rekla da ne želim pa je ona rekla da će me silom oteti i istući ako odbijem. Sljedeće večeri došla je po mene i odvela me na rijeku. Tamo me čekalo sedmero ljudi. Prisilili su me da s njima uđem u kuću u kojoj je živio taj muškarac. Ja nisam mogla vjerovati što mi se događa, da se udajem.

- U sobi je sjedio taj starac i rekao mi je 'Ja sam za tebe dao stoku i ti si mi žena, sviđalo se to tebi ili ne'. Stavio me na krevet i razodjenuo. Onda se i on razodjenuo i pokušao me silovati. Ja sam se borila, ali me on čvrsto pritisnuo i raširio mi noge. Onda je spavao sa mnom.

One koje uspiju pobjeći obično se nađu u sigurnoj kući čiji radnici im pomažu integirati se natrag u zajednicu. To je često vrlo teško, jer i zajednica i roditelji tih djevojaka smatraju njihov bijeg od muževa sramotom i pobunom protiv običaja i zajednice. Osim toga, gotovo sve te djevojke zaražene su HIV-om, a neke su i godinama izbivale iz škole.

Državno tužiteljstvo Južnoafričke Republike se također trudi iskorijeniti ovakve prakse. Prošle godine podiglo je 11 optužnica za otmicu i spolni odnos s maloljetnicom protiv njihovih muževa, no još uvijek niti jedan od tih slučajeva nije dospio do suda.

Da se stvari ipak mijenjaju govori podatak da od prosinca 2011. nije zabilježen niti jedan nov slučaj ukuthwale.

- Čini se ipak pobjeđujemo, ispričala je Nombasa za CNN .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:43