VIŠESTOLJETNI OBIČAJ

OTJERALI JE U 'MENSTRUALNU KOLIBU' JER SU JE SMATRALI 'NEČISTOM'. UMRLA JE Prvo uhićenje u Nepalu zbog tradicije izolacija žena tijekom mjesečnice

 REUTERS

Nepalska policija uhitila je šogora žene koja je preminula nakon što je protjerana u takozvanu „menstrualnu kolibu“, što je prvo takvo uhićenje u himalajskoj državi koja pokušava stati na kraj toj tradicijskoj praksi.

Tijelo 21-godišnje Parbati Bude Rawat pronađeno je u ponedjeljak u zapadnom nepalskom okrugu Acchan. Ona je zapalila vatru kako bi se zagrijala u kolibi izgrađenoj od blata i kamena, no ugušila se i time postala posljednja u nizu žrtava višestoljetnog običaja „chaupadi“, zabranjenog 2005. godine.

„Ovo je prvi put da smo uhitili nekoga zbog smrti povezane s običajem chaupadi“, rekao je šef lokalne policije Bhoj Raj Shrestha za Thomson Reuters.

Ta tradicija i dalje je aktivna na zabačenom zapadu zemlje gdje neke zajednice vjeruju da će im se dogoditi nešto loše, poput prirodnih katastrofa, ako ne izoliraju žene i djevojke dok imaju menstruaciju i zbog toga se smatraju nečistima.

25-godišnji Chhatra Ravat, šogor preminule žene, uhićen je u Mangalsenu, prijestolnici okruga. Istraga će pokazati je li on bio odgovoran za njezin prisilni boravak u kolibi.

Ako bude proglašen krivim, prijeti mu do tri mjeseca zatvora, uz kaznu od 3 tisuće nepalskih rupija (oko 24 eura).

Selo u susjednom okrugu Doti ovaj je tjedan najavilo uvođenje financijskih nagrada u iznosu od 5 tisuća rupija za sve žene koje odbiju zatvaranje tijekom menstruacije.

Bijes javnosti zbog "chaupaudija" je ranije ove godine doveo do parlamentarne istrage nakon što su u dva slična incidenta preminule tinejdžerka, te majka i dvoje sinova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:49