KINEZIMA PROPAO POSAO U AFRICI

OTKAZANA IZGRADNJA KONTROVERZNE ZRAČNE LUKE VRIJEDNE 318 MILIJUNA DOLARA Projekt od početka prate optužbe o netransparentnosti

Predsjednik Sierra Leonea Julius Maada Bio i kineski predsjednik Xi Jinping
 Andy Wong/POOL / REUTERS

Vlasti u afričkoj državi Sierra Leone odustale su od gradnje kontroverzne, 318 milijuna dolara vrijedne međunarodne zračne luke Mamamah nedaleko od grada Freetowna koja se trebala graditi s kineskom tvrtkom China Railway Seventh Group i platiti kineskim pozajmicama banke China Exim, piše CNN.

Projekt je u ožujku ove godine naručio bivši predsjednika Sierra Leonea Ernest Bai Koroma, a zračna luka se trebala izgraditi i pustiti u pogon do 2022. godine.

Gašenje ovog projekta dolazi nakon što su i Pakistan i Malezija odustali od izgradnje velikih infrastrukturnih projekata iza kojih stoje kineske pozajmice. Ovo je prvi puta da je neka afrička vlada odustala od već najavljenog projekta koji se trebao financirati kineskim novcima.

"Nakon ozbiljnih razmišljanja i provjera, Vlada smatra da nije ekonomski opravdano ići naprijed s izgradnjom nove zračne luke kada se postojeća ne koristi na adekvatan način", stoji u pismu koje je ministar prometa i zrakoplovstva Kabineh M. Kallon poslao direktoru projekta.

Kallon je u srijedu za BBC rekao da će se postojeća zračna luka u gradu Lungiju renovirati. "Imam pravo odvesti zemlju u smjeru koji je za nju najbolji", rekao je.

Za sada nije poznato hoće li Sierra Leone morati platiti neke penale zbog otkazivanja projekta.

Projekt Međunarodne zračne luke Mamamah od samog početka prate kontroverze zbog, kako kaže profesorica politike i međunarodnog odnosa Lina Benabdallah, "nedostatka transparentnosti". Naime, afričke države Kini duguju otprilike 130 milijuna dolara, novca koji se uglavnom koristio za izgradnju infrastrukturnih projekata. Kina je, između ostaloga, optužena da se koristi diplomacijom "dužničkih klopki".

Primjerice, Kina je 2010. godine uložila 1,5 milijardi dolara u luku u Šri Lanki. Kada država nije mogla otplatiti dug, luka je dana kineskoj državnoj tvrtki u 99-godišnji najam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:32