PIŠE SLOBODNA BOSNA

OTKRIVEN IDENTITET NAVODNOG MOSSADOVA PLAĆENIKA KOJI JE UHIĆEN U ZAGREBU? 'Ratovao je za Armiju BiH, furao se na Chucka Norrisa, Ramba, Valtera...'

Stručnjak za dronove Mohammed Zawahri

Državljanin Bosne i Hercegovine kojega je uhitila hrvatska policija po tjeralici iz Tunisa i koji je osumnjičen za sudjelovanju u ubojstvu Hamasova inženjera Mohammeda Zawahrija vjerojatno je Alem Čamdžić, a druga osoba za kojm također tragaju tuniške vlasti je Elvir Šarac (38), objavio je u nedjelju sarajevski portal Slobodna Bosna.

Prema ovom izvoru, informaciju o Čamdžićevom identitetu vlastima u BiH proslijedila je hrvatska policija. On je rođen u Srbiji 1972. godine no državljanin je BiH.

Bosanskohercegovačke vlasti do sada se ni na koji način nisu očitovale o informacijama o uhićenju njihovog državljanina i navodima da bi on mogao biti umiješan u ubojstvo Hamasova stručnjaka za letjelice kojega su zbog tih aktivnosti nadzirali, Izraelci odnosno tajna služba Mossad.

Osoba inicijala A.Č. s putovnicom BiH je uhićena 13. ožujka u zagrebačkoj zračnoj luci pri presjedanju s leta iz Sarajeva na onaj za Beč. Od tada je u ekstradicijskom pritvoru i čeka ishod postupka u kojemu hrvatsko pravosuđe treba odlučiti hoće li ga izručiti Tunisu koji ga traži zbog ubojstva Zawahrija počinjenog u prosincu 2016. godine.

Prema navodima Slobodne Bosne, A. Č. je najvjerojatnije upravo Alem Čamdžić, puno poznatiji pod nadimkom Čamac. Taj ga je nadimak pratio i tijekom rata od 1992. do 1995. godine kada je bio pripadnik Armije BiH, a ratovao je upravo na područu Sarajeva. Navodno je riječ o osobi koja je slovila za izvrsnog diverzanta specijaliziranog za upade iza crta koje su držale snage bosanskih Srba gdje je iza sebe ostavljao kaos u neprijateljskim redovima.

Od jeseni 1992. godine Čamdžić je postao pripadnik posebne policijske postrojbe MUP-a BiH. "Furao se na Chucka Norrisa, Ramba, Valtera... i druge filmske junake koje je obožavao, i to mu je prilično dobro polazilo za rukom", kazao je jedan od njegovih suboraca koji je želio ostati anoniman.

Sarajevski redatelj Pjer Žalica je 1992. godine čak snimio dokumentarni film o ratnom putu Alema Čamdžića pod nazivom "Čamac". Flm je ranije bio dostupan na You Tubeu no sada ga tamo više nema.

Po završetku rata, Čamdžić je postao profesionalni vojnik a njegovi znanci iz tog razdoblja tvrde kako je nakon toga počeo surađivati s američkom tvrtkom Military Professional Resources Inc. (MPRI) koja je bila zadužena za obuku tadašnje vojske Federacije BiH.

Nakon toga navodno je zastupao izraelsku tvrtku koja se bavila prodajom opreme za prisluškivanje i komunikacijskih sredstava. Potom je otišao iz BiH, a prema svjedočenjima osoba koje su ga povremeno sretale u Sarajevu, govorio je kako radi u Iraku za zapadne agencije koje obučavaju lokalnu vojsku.

O Elviru Šarcu, drugom navodnom sudioniku ubojstva Mohammeda Zawahrija za kojim tragaju u Tunisu, za sada nema nikakvih informacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:59