OPASNI TURIST

OTKRIVEN PRAVI IDENTITET JEDNOG OD NAPADAČA NOVIČOKOM Radi se o ruskom pukovniku koji je najviše državno odličje dobio iz ruke Vladimira Putina!

 
 bellingcat

Britanski ministar obrane Gavin Williamson rekao je u srijedu da je utvrđen "pravi identitet" jednog od osumnjičenika za napad nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna u Salisburyju, potvrdivši medijske napise da je osumnjičenik ruski pukovnik.

Britanski tužitelji su početkom mjeseca optužili dvojicu Rusa - Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova - za pokušaj ubojstva nervnim otrovom novičokom dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegove kći Julije u ožujku u Salisburyju, ali su rekli da vjeruju da su se osumnjičenici koristili lažnim imenima kako bi ušli u Veliku Britaniju. Rusija niječe upletenost.

Pravo ime Boširova je Anatolij Vladimirovič Čepiga, doznaje se od dvaju europskih sigurnosnih izvora bliskih istrazi o slučaju Skripal koji su potvrdili medijske napise.

"Jedan od osumnjičenika za napad u Salisburyju je zapravo ruski pukovnik. Želim zahvaliti svima koji su neumorno radili na ovom slučaju", rekao je Williamson u poruci na Twitteru.

Do velikog otkrića došli su istraživački novinari Bellingcata koji su svoje tvrdje potkrijepili fotografijama i dokumentima. Da stvar bude ozbiljnija, Čepiga je zbog svojih pothvata u ratovima u Čečeniji i Ukrajini odlikovan najvišim priznanjima, a vrhunac karijere mu je bilo dobivanje odličja za 'Junaka Ruske Federacije'.

To odličje na tajnoj ceremoniji 2014. godine uručio mu je osobno Vladimir Putin koji je nakon objave fotografija iz Salisburyja ustvrdio da se radi o civilima, a ne vojnim ili obavještajnim licima.

Dan kasnije dvojac se našao u studiju državnog medija Russia Today i u jednom od najbizarnijih intervjua ikad uvjeravao gledatelje da su oni u Salisbury došli kako bi vidjeli katedralu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:28