MLADIĆI ZATROVANOG UMA

OTKRIVEN SADRŽAJ OPROŠTAJNOG PISMA TERORISTA IZ ŠPANJOLSKE Otac u šoku: 'Svi su bili dobri dečki, a onda se u gradu pojavio taj zlikovac...'

 
Said Aalla i Youssef Aalla

Jedan od terorista iz Španjolske napisao je oproštajno pismo roditeljima prije samoubojstva u kojem moli za oprost zbog 'štete' koji će prouzročiti.

Said Aalla (18) ostavio je poruku u ladici noćnog ormarića prije nego li ga je policija ubila u Cambrilsu kada se kombijem zajedno s još četvoricom terorista namjeravao zabiti u pješake, nekoliko sati nakon napada u Barceloni.

Rukom napisano pismo objavio je španjolski El Mundo, a pronađeno je prilikom pretrage kuće u Ripolliju.

'Molim za oprost onih koje ću povrijediti ovih dana. Hvala vam na svemu što ste učinili za mene', napisao je.

Otac 18-godišnjeg Saida i njegovog brata Youssefa (22) koji je, pretpostavlja se, ubijen u eksploziji u kući u gradu Alcanar, kazao je kako su njegovi sinovi bili 'dobri dečki' i da im je um zatrovao imam Abdelbaki Es Satti.

Brahmim Aallaa (50) iz Maroka kazao je kako je imam dvije godine propovijedao u džamiji u gradu Ripolli gdje je živjelo 11 od 12 napadača.

- Svi su bili dobri dečki, uključujući i moje sinove, no nešto im sse dogodilo. Svi (mrtvi) dečki otišli su sada na bolje mjesto. Obavila nas je velika tuga - kazao je.

Es Satti čiju je džamiju pretresla policija, imao je veze s al-Qa'idom i bombašima koji su izveli napad u Madridu 2004.

Maria Alba Martinez, čija je obitelj zaposlila Saida Aalla u njihovom kafiću, kazala je kako su obitelji postale 'okorjelije' nakon što je Es Satti došao u grad.

Mlade žene počele su nositi hidžabe, iako prije to nikada nisu radile.

Es Satti je navodno umro u eksploziji u Alcanaru nakon što je isplanirao teroristički napad, no to još uvijek nije službeno, pošto nalazi DNK testova nisu gotovi.

Otac Mousse Oukabira (17) koji je također poginuo u Cambris, kazao je kako je njegov sin vodio normalan život, išao u školu i igrao nogomet za lokalni klub, dok nije počeo više ići u džamiju.

Isto se, kaže, dogodilo njegovom starijem sinu Drissu kojeg antiteroristička jedinica još ispituje.

- Ne mogu prihvatiti činjenicu da su moji sinovi glavni osumnjičeni za teroristički napad. Nikad nisam primijetio da su se radikalizirali. Živjeli su kao svi ostali dječaci njihovih godina. Moussa nikad nije nikome naudio. Ipak, u zadnje vrijeme počeo se učestalo moliti, nikad nije propuštao vrijeme za molitvu - kazao je otac i napomenuo kako je njegov sin bio mlad i kako se netko poigrao s njegovim umom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:38