PAPIRI IZ PANAME

OTKRIVENO KAKO JE PUTIN SAKRIO DVIJE MILIJARDE DOLARA Njegovo ime ne spominje se nigdje, ali dokumenti otkrivaju enormno bogastvo njegovih prijatelja!

Kako je moguće da izvođač klasične glazbe na računu ima 100 milijuna dolara?
 Reuters

MÜNCHEN - Među 11,5 milijuna dokumenata koji su procurili iz baze podataka tvrtke Mossac Fonseca, međunarodni tim istraživačkih novinara pronašao je trag novca vrijednog 2 milijarde dolara koji vodi do ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sinoć su objavljeni obrađeni podaci do sada najvećeg curenja dokumenata iz četvrte po veličini pravne tvrtke koja prodaje kompanije u poreznim oazama, u aferi koja se naziva ‘Papiri iz Paname’’. Radi se o uvidu bez presedana u načine na koje bogati i moćni iskorištavaju porezne oaze za pranje novca i izbjegavanje poreza.

Podaci su stigli od izvora koji nije tražio novac za podatke već je jedino htio ostati anoniman, a dokumente je proslijedio njemačkom dnevniku Süddeutsche Zeitung, koji ih je podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara, britanskim Guardianom i BBC-om.

Iako se ime ruskog predsjednika nigdje ne spominje, istraživači su na listi vlasnika tvrtki pronašli nekolicinu njegovih prijatelja koji su zaradili milijune dolara, što bi za većinu njih bilo nemoguće bez njegove pomoći. Dokumenti također otkrivaju kako je Putinova obitelj profitirala od tog novca - bogatstvo koje skrivaju njegovi prijatelji očito stoji njemu na raspolaganju.

Papiri iz Paname otkrivaju račune Sergeja Roldugina, Putinovog najboljeg prijatelja i kuma njegove starije kćeri, Marije. Iako se radi o profesionalnom izvođaču klasične glazbe, u njegovom vlasništvu se nalazi više od 100 milijuna dolara.

Roldugin je tvrdio bankovnim službenicima u Švicarskoj i Luksemburgu kako nije blizak ni s kojim ruskim javnim osobama. Također je izjavio i kako nije biznismen. No, dokumenti otkrivaju kako ima 12,5-postotni udio u najvećoj ruskoj agenciji za tv oglašavanje, Video International. Također posjeduje manjinski udio u ruskoj tvrtki za proizvodnju kamiona Kamaz, koja radi vojna vozila, i posjeduje i 15% tvrtke Raytar, registrirane na Cipru.

Povrh svega, Roldugin u svojem vlasništvu ima i 3,2% dionica banke Bank Rossija, koju zapadni izvori smatraju bankom Putinovih ‘kumova’, i koja se nalazi pod sankcijama od 2014. godine.

Bank Rossija prebacila je najmanje 1 milijardu dolara tvrtci Sandalwood Continental, smještenoj u poreznoj oazi, koju je otvorila Mossac Fonseca. Sredstva su došla iz ogromnih kredita bez jamstava iz državne Ruske komercijalne banke (RCB), preciznije iz njene podružnice na Cipru. Dio tih sredstava posuđen je natrag ruskim tvrtkama uz velike kamatne stope, a zarada od tih kredita završila je na tajnim računima u švicarskim bankama.

Novac je prebacivan i direktno Putinovom krugu pouzdanika, u obliku vrlo jeftinih kredita bez jamstava, uz kamatne stope od 1%. Nije jasno je li bilo koji od tih kredita uopće vraćen.

Transakcije otkrivaju i lažne trgovine dionicama, plaćanje milijunskih iznosa za ‘savjetovanja’ i plaćanje ogromnih iznosa kao ‘kompenzaciju’ za navodno otkazane trgovine dionicama. Prije pet godina, jedna od Rolduginovih tvrtki kupila je prava na kredit vrijedan 200 milijuna dolara za samo jedan dolar.

- Ovo nije biznis, ovo je stvaranje privida biznisa kako bi se neprekidno premještala i skrivala sredstva, rekao je stručnjak za istrage pranja novca Andrew Mitchell za BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:20