SIVA ZONA

OTKUD KIMU MILIJARDE ZA MOĆNO ORUŽJE Razotkrivena jedna od najstrože čuvanih tajni sjevernokorejskog režima: Evo kako s lakoćom zaobilaze sve sankcije

 STR / KCNA VIA KNS / AFP

Jedan od najzatvorenijih i najmisterioznijih režima na svijetu, onaj u Sjevernoj Koreji, uvelike je proširio i unaprijedio načine na koje koristi internet kako bi izbjegao taktiku “maksimalnog pritiska” kojoj ga, čini se bez većih uspjeha, izlaže američka administracija te njezini saveznici, a svodi se na ekonomske sankcije.

Kako bi upravo njih prebrodila i zaobišla, Sjeverna Koreja pod vodstvom Kim Jong-una okrenula se novim oblicima kibernetičkog kriminala kako bi financirala napore svojih vlasti, prenio je New York Times u članku koji potpisuje David E. Sanger, novinar koji se specijalizirao za nacionalnu sigurnost i dobitnik Pulitzera.

Sanger se u članku poziva na zaključke najnovijeg istraživanja koje je proveo Recorded Future, američka grupacija koja je poznata po istraživanju digitalnih oružja kojima se koriste države diljem svijeta. Istraživanje je objavljeno pod naslovom “Kako je Sjeverna Koreja revolucionarizirala internet kao alat odmetnutih režima”, a zaključci do kojih je došlo iznimno su zanimljivi.

Ažuriranje

Dakle, prema pisanju NYT-a, istraživanje je pokazalo da je od 2017. godine, kad je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će se Sjeverna Koreja suočiti s dosad neviđenom “vatrom i bijesom”, upotreba interneta u Sjevernoj Koreji porasla je za oko tristo posto, a taj je porast imao jednu jedinu svrhu: zaobići financijski pritisak i zapadnjačke sankcije.

Također, pokazuje da su Sjevernokorejci svoj nekadašnji “izlaz”, onaj preko Kine, zamijenili novim - preko veze u Rusiji. U te tri godine, tvrdi autori istraživanja, Pyongyang je poboljšao sposobnosti na području krađe i rudarenje kriptovaluta, skrivanja otisaka pri ishođenju tehnologije koja mu je potrebna za razvoj nuklearnog i oružanog programa te kibernetičkih operacija kojima internet koristi kao sredstvo svakodnevne kontrole.

- To govori da je naš koncept kako kontrolirati sjevernokorejski financijski angažman zapeo u prošlosti. Sjeverna Koreja uspjela je uspostaviti lako primjenjiv model putem kojeg može uklanjati veliku količinu novca diljem svijeta i to na način koji naše sankcije ne dotiču - objasnila je za NYT liderica istraživanja Priscilla Moriuchi, koja je do 2017. godine radila kao analitičarka u Agenciji za nacionalnu sigurnost, a čiji su fokus upravo Sjeverna Koreja te još jedan američki nemesis, Iran.

S obzirom na sve što je utvrdilo istraživanje, Moriuchi je uvjerena da aktualni sustav sankcija koji je na snazi treba radikalno ažurirati.

Nalazi istraživanja objašnjavaju neke stvari koje su dugo zbunjivale promatrače. Primjerice, kako je moguće da je sjevernokorejska ekonomija preživjela, pa čak i zabilježila rast u pojedinim sektorima ako su Sjedinjene Američke Države i njegovi saveznici doista požnjeli uspjeh kojim su se hvalili - ugušili sjevernokorejsku opskrbu naftom i njihovu sposobnost krivotvorenja američke valute.

Obrazac

Isto tako, uočen je još jedan trend - taj da druge države prate što Sjeverna Koreja radi i imitiraju njezino ponašanje.

- Iran je počeo koristiti kriptovalute kao metodu kojom si olakšava međunarodne transakcije i zaobilazi američku financijsku kontrolu - navodi se u dokumentu.

Nakon odlaska iz Agencije liderica istraživanja Moriuchi u posljednje dvije godine pratila je način na koji je sjevernokorejska elita upotrebljavala internet. Još 2017. godine bila je upoznata sa sadržajem pretraživanja interneta. Većina pripadnika elite pretraživala je sadržaj koji je bio vezan uz slobodno vrijeme i razonodu. Naravno, obični su građani bili vrlo ograničeni s tim u vezi, no vrhuška i njezine obitelji skidali su filmove, šopingirali i pretraživali internet, i to najčešće noću ili tijekom vikenda.

No, taj se obrazac, uočeno je, promijenio s vremenom.

Internet se počeo koristiti i tijekom radnih sati, što znači, navodi se u istraživanju, da je sjevernokorejski režim počeo upotrebljavati internet na isti način kao i Zapad, za obavljanje dnevnih vladinih i privatnih poslova. Sjeverna Koreja, navodi se, razvila je vlastitu verziju virtualne privatne mreže i tehnike za sigurno korištenje interneta kako bi, kao i na Zapadu, osigurala svoje transakcije. Istodobno, njihovi napori šifriranja podataka i skrivanja aktivnosti postali su sofisticiraniji.

U te svrhe - eksploatacije podataka kojima mogu poboljšati razvoj svojih oružanih programa - koriste mrežu studenata lociranih većinom u Kini i Indiji. Također, prema istraživanju, napori da skriju promet korišteni su za krađu podataka iz mreža neočekivanih meta ili pak kao “sredstvo zaobilaženja kontrole sadržaja, koju je nametnula vlada”.

New York Times se također prisjeća nekoliko slučajeva u kojima su pokazali kibernetičku dovitljivost i sposobnosti. U studenome 2014. godine izveli su kibernetički napad na Sony Pictures Entertainment ne bi li onemogućili “The Interview”, komediju o novinarima koje je CIA poslala kako bi ubili Kim Jong-una. Nakon toga, tvrde, slijedio je pokušaj krađe milijarde dolara iz bangladešanske središnje banke (ali i drugih financijskih institucija) putem manipulacije sustava SWIFT.

Sposobnost

Najpoznatiji upad možda je ipak bio onaj koji je na nekoliko dana stropoštao britanski zdravstveni sustav. Upad je uspio zato što su se prethodno uspjeli domoći ranjivosti tog sustava, koje su pak doznali hakiranjem Agencije za nacionalnu sigurnost.

No, navodno su sada odustali o takvih, zaobilaznih metoda te postali još sposobniji. Pronašli su, tvrdi izvješće, učinkovitije načine krađe kriptovaluta te su počeli proizvodi, odnosno rudariti, svoju vlastitu, koristeći ponajprije Monero, jednu od manje poznatih, alternativnih kriptovaluta, koja se hvali da “skriva” adrese korisnika, kao i iznose. No, u izvješću se upozorava kako je nemoguće točno procijeniti koliko su njihovi napori profitabilni. Neki stručnjaci i dalje misle da su tradicionalne, prethodno opisane metode - dakle, prevare sa SWIFT-om ili pak napadi kojima se traži otkupnina - i dalje zlatna koka.

“Brzo prihvaćaju nove usluge i tehnologije kad im je to korisno i odbacuju ih kad nije. Kim Jong-unov režim razvio je model za korištenje i eksploataciju interneta koji je jedinstven - to je država koju se vodi kao kriminalno udruženje”, zaključuje izvješće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:32